SEGRE

COMERÇ INTERNACIONAL

Exportacions agràries de Lleida per 60 milions perillen per aranzels dels EUA

Els EUA han declarat la guerra comercial a la Unió Europea pels ajuts que va donar a Airbus i el sector agroalimentari torna a ser el gran damnificat. Donald Trump anuncia la imposició d’aranzels a una llarga llista de productes europeus, bona part dels quals alimentaris, i posa en risc exportacions de Lleida per valor de 60 milions d’euros.

Imatge d’arxiu de l’elaboració d’oli d’oliva verge extra en una cooperativa de Lleida.

Imatge d’arxiu de l’elaboració d’oli d’oliva verge extra en una cooperativa de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, va anunciar ahir la imposició d’aranzels addicionals a una llista de productes de la Unió Europea que, a la pràctica, pot amenaçar exportacions agroalimentàries lleidatanes per valor de 57,07 milions d’euros, d’acord amb les dades del 2018, i que representen el 60 per cent de les vendes totals al país nord-americà (82,3 milions l’any passat). Trump reacciona així al vistiplau per part de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) a favor de Washington que li permet imposar aranzels, sobretot a França, Alemanya, Espanya i Regne Unit, per valor d’uns 6.900 milions d’euros anuals en contraprestació als ajuts comunitaris a Airbus.

Entre els productes a què s’imposaran aquests gravàmens i que afecten la província es troben principalment l’oli d’oliva, el vi i alguns productes derivats del porcí, entre d’altres.

La pujada d’aranzels, en bona part de productes d’un 25%, suposa uns 4,49 milions a Lleida Brussel·les estudia taxes a les importacions nord-americanes per 18.000 milions La indústria del porcí, en especial de pernils, es troba entre els damnificats

Segons Duanes i la Cambra de Comerç de Lleida, les empreses locals van enviar l’any passat als mercats nord-americans oli d’oliva per valor de 47,8 milions.

També l’impacte seria significatiu en el cas dels cellers lleidatans, que creixen als Estats Units, i que al llarg de 2018 van facturar 1,15 milions en aquest país.

Els sucs van representar gairebé un milió i mig d’euros i les carns i menuts, uns 1,32 milions més. Per sobre del milió també es troben hortalisses congelades, additius alimentaris i conserves hortofructícoles. Però la llista és llarga, com els 330.00 euros en melmelades i confitures i 45.500 en formatges, entre d’altres.

Catalunya en general i Lleida en particular exporten poca fruita i verdura als Estats Units per la falta de protocols d’homologació entre els dos països, de manera que seria el sector menys damnificat, segons la Promotora dels Aliments Catalans (Prodeca).

En cas que es confirmessin els nous aranzels nord-americans, el sector agroalimentari tornaria a ser castigat per un conflicte que, en principi, no té res a veure amb ell, com és en aquest cas el de la indústria de l’aeronàutica, igual que la pèrdua del mercat rus com a represàlia de Moscou a les mesures de Brussel·les a la crisi amb Ucraïna.

Prodeca ha estimat que l’increment d’aranzels als productes alimentaris, que en molts productes és d’un 25%, suposarà un sobrecost de 26 milions d’euros per a les transaccions catalanes. A la província de Lleida, podria assolir els 4,49 milions.

La conselleria d’Agricultura ha convocat per a la setmana que ve una reunió urgent de la Taula Agrària. Va ressaltar que els EUA són la tercera destinació de productes agroalimentaris catalans de fora de la UE, després de la Xina i el Japó; representa el 3,3% de les exportacions mundials d’aliments i begudes catalanes, i és el vuitè mercat mundial. La pujada dels aranzels a les importacions de vi, oli, olives i formatges de la Unió Europea impactarà sobre un volum d’exportacions espanyoles de 970 milions d’euros: entorn dels 400 en oli i els 300 en vi.

Com a resposta als Estats Units, la UE ha amenaçat Washington d’imposar aranzels a importacions des del país nord-americà pels seus subsidis de Washington a Boeing si finalment l’administració nord-americana materialitza les restriccions aranzelàries.

Brussel·les ja va presentar a l’abril una llista de productes a què podria aplicar aquests impostos addicionals, si al final decideix fer-ho, per un valor total de 20.000 milions de dòlars (18.276 milions d’euros).

El 80% de l’oli que produeix la DO Garrigues es ven a Catalunya però també s’exporta a França, Bèlgica, Dinamarca, Itàlia.

Per la seua part, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va criticar que el sector agroalimentari s’ha tornat “a convertir en moneda de canvi” i va avisar que l’impacte serà enorme i injust. El sector porcí també tem patir les conseqüències, encara que les exportacions cap als EUA es fan des d’indústries d’altres províncies catalanes.

tracking