SEGRE

SALUT NORMATIVA

Rebaixats 1.290 fàrmacs, inclosos envasos d'ibuprofèn i paracetamol

L’ordre de Sanitat va entrar en vigor ahir i reduirà la factura pública en més de 39 milions || El sector alerta del “desgast” que suposa per a les farmàcies rurals

L’ibuprofèn és un dels medicaments més dispensats a les farmàcies.

L’ibuprofèn és un dels medicaments més dispensats a les farmàcies.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns 1.290 medicaments, entre els quals n’hi ha alguns amb principis actius tan coneguts com l’ibuprofèn i el paracetamol, així com l’antidepressiu duloxetina, l’antipsicòtic risperidona o l’antiasmàtic budesonida, van baixar ahir de preu. Destaquen les baixades de fins un 80% al grup dels antiinflamatoris, antiglaucomatosos, analgèsics opioides o antipsicòtics.

Segons el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, l’entrada en vigor ahir de l’Ordre de Preus de Referència del 2019, publicada en el BOE el 13 de setembre passat, rebaixa aquests fàrmacs i amb això es reduirà la factura pública que paga Sanitat en més de 39 milions.

Els deu fàrmacs més utilitzats el preu dels quals es veu reduït des d’ahir són l’àcid alendrònic (per a l’osteoporosi), la budesonida (asma i epoc), la duloxetina (depressió), l’enoxaparina (trombosi), l’escitalopram (depressió), el formoterol (asma i epoc), l’ibuprofèn (dolor, febre i inflamació), el latanoprost (glaucoma), el levonorgestrel o etinilestradiol (anticonceptiu) i la risperidona (psicosi). S’ha de tenir en compte que, per exemple, no baixen tots els fàrmacs el principi actiu dels quals és l’ibuprofèn, sinó només els que fins ara tenien un preu superior que Sanitat ha fixat com el de referència.

El president dels farmacèutics, Jesús Aguilar, va alertar que “aquesta baixada de preus se suma a la que es va aplicar al gener, i als ajustaments que es produeixen mensualment, un desgast progressiu que està impactant sobre les més de 22.000 farmàcies, especialment les més petites i rurals”.

De fet, fins a quinze de les 198 farmàcies de Lleida reben una ajuda mensual de la Generalitat per assegurar la seua subsistència.

Segons el Consell, des que es va publicar el 19 de setembre passat aquesta ordre les farmàcies han estat dispensant les existències disponibles al preu anterior. Amb l’entrada en vigor dels nous preus, les farmàcies els han d’aplicar obligatòriament, assumint la diferència de les existències que fins i tot tinguin en estoc.

Actualment, Espanya pateix problemes de subministrament d’un total de 555 fàrmacs.

tracking