SEGRE

ENSENYAMENT MEDI AMBIENT

L'institut Torre Vicens impulsa el reciclatge tant al centre com al barri de Balàfia

L’institut Torre Vicens, a través del projecte STEAMbient, impulsa el reciclatge tant al centre com al barri de Balàfia || Alumnes dissenyen una app que permet als usuaris fer proves i guanyar punts intercanviables per a un esmorzar saludable o descomptes en supermercats

Alumnes transporten un punt de recollida a l’hora de l’esbarjo per fomentar el reciclatge correcte dels residus.

Alumnes transporten un punt de recollida a l’hora de l’esbarjo per fomentar el reciclatge correcte dels residus.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Conscienciar els alumnes, com a futurs ciutadans, de la necessitat de treballar sobre l’emergència climàtica sota el punt de vista de la sostenibilitat, i concretament sobre el reciclatge. Aquest és l’objectiu de l’institut Torre Vicens en el marc del projecte STEAMbient, segons la seua coordinadora i cap d’estudis del centre, Esther Pintó. Però la meta no és només fomentar el reciclatge i la mobilitat sostenible al centre, sinó al barri de Balàfia, on estan ubicats. “Sols podem fer petites accions, que sumen, però estem en una comunitat i per això ens vam posar en contacte amb la Paeria, el centre cívic i diferents comerços, els vam plantejar aquesta necessitat i estan d’acord amb col·laborar”, va detallar.

En una primera fase de diagnòstic, van detectar que només reciclen 3 de cada 5 persones. Per millorar-ho, estudiants de l’aula d’aprenentatge compartit van dissenyar una app per a mòbils que permet fer proves i guanyar punts per ser millor reciclador. “Abans de crear l’app s’ha estudiat quins punts de reciclatge hi ha al barri i als supermercats, si en calen més i quins productes es reciclen en cada un”, va assenyalar Pintó. El centre celebrarà de l’11 al 14 d’aquest mes la Setmana STEAM i han preparat una gimcana tecnològica STEAMbient al pati per a tots els estudiants d’ESO i Batxillerat en la qual estrenaran l’aplicació. “En una ruleta gran hi haurà 17 objectius de desenvolupament sostenible i tindran una targeta amb un QR amb el qual accediran a un vídeo. A la ruleta els sortiran dos proves i faran una ruta pel pati, on hi haurà sis punts amb accions que poden fer perquè l’institut sigui més sostenible. Per exemple, treure’s la jaqueta a l’hivern quan la calefacció està posada en comptes d’obrir la finestra”, va destacar.

Però no totes les accions del projecte són tan tecnològiques. Algunes són tan senzilles com que els alumnes a l’esbarjo transporten el punt de recollida, una caixa amb separacions per reciclar molts tipus de productes, i diuen als seus companys que els tirin on toca.

Després de Nadal, incorporaran geolocalització i realitat virtual i augmentada a l’aplicació i faran la gimcana a Corregidor Escofet “per a tot el barri”. “Als punts de recollida (del barri) hi ha un codi QR, que l’usuari de l’app escaneja, fa una foto de l’acció que li demana, per exemple tirar un producte al contenidor correcte, i se sumen punts per passar d’usuari tipus dos, que no recicla prou, a tipus u”. “Els punts es podran intercanviar per un esmorzar saludable al mateix centre o descomptes en algun supermercat”, van indicar els alumnes que han dissenyat l’aplicació (vegeu el desglossament lateral).

De cara al curs vinent, el projecte continuarà i se centrarà en l’ús eficient de les energies i com potenciar les energies alternatives a l’institut.

“Hem pensat l’app com un joc per fer-la més entretinguda”

Luis David Parés, Flavius Barboni, Àngel Térmens i Jan Accensi, que ara cursen primer de Batxillerat, van dissenyar l’app el curs passat. Van explicar que “és una app per anar movent-se, escanejant codis que porten a enquestes i proves, i si ho fas bé, et donen punts intercanviables per un esmorzar saludable al centre o descomptes en supermercats col·laboradors”. “Ho hem pensat com un joc per fer-ho més entretingut, que permeti interactuar”, van subratllar.

Alumnes transporten un punt de recollida a l’hora de l’esbarjo per fomentar el reciclatge correcte dels residus.

Alumnes transporten un punt de recollida a l’hora de l’esbarjo per fomentar el reciclatge correcte dels residus.AMADO FORROLLA

tracking