SEGRE

BARRIS NOMENCLÀTOR

Clot o Constitució?

L’associació veïnal ha recollit quatre-centes firmes perquè el primer passi a ser el nom oficial de la plaça, en reconeixement a la protesta que va paralitzar la construcció de pisos als anys setanta || Els amos del pàrquing defensen mantenir l’actual i denuncien “un canvi per motius polítics”

Vista aèria de la plaça de la Constitució al barri del Clot.

Vista aèria de la plaça de la Constitució al barri del Clot.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Clot o Constitució? Aquesta és la qüestió. La plaça coneguda popularment amb el nom del barri no és la denominació oficial i encara que hi hagi veïns que ho desconeguin, es diu plaça de la Constitució des de fa quaranta anys. Ara, l’associació de veïns ha iniciat els tràmits perquè la Paeria canviï el nom com a plaça del Clot a través del Consell de Ciutat, en reconeixement a la protesta que va paralitzar la construcció de pisos als anys 70. Han recollit quatre-centes firmes. L’entitat vol deixar clar que “en absolut” és per motius polítics, però això no és el que pensen alguns veïns del barri o la majoria dels propietaris de les 350 places de pàrquing que hi ha sota de la plaça. De fet, són els únics als quals els afecta el canvi en termes administratius, ja que la direcció de l’aparcament és plaça de la Constitució número 1.

El president de la comunitat de propietaris de l’aparcament, José Ramón Barajas, que al seu torn és vicepresident de l’associació de veïns, afirma que el fet de voler canviar el nom “és per motius polítics, perquè no els agrada la Constitució, ja que si la plaça es digués Europa no haurien fet res i això ens molesta”. A l’aparcament subterrani hi ha més de 350 places i a l’assemblea de la comunitat de fa unes setmanes va guanyar per majoria rebutjar el canvi de nom. “Nosaltres som els únics afectats i creiem que si s’arriba a posar plaça del Clot ens perjudicarà econòmicament, ja que si volem vendre una de les places a algú de fora de la ciutat té més categoria que l’aparcament estigui en una direcció amb el nom de Constitució que del Clot”, va subratllar Barajas, que va afirmar que el 20 per cent de les places són de propietaris de fora de Lleida. No va descartar recollir també firmes i va assegurar que si el canvi es produeix “ens donarem de baixa de l’associació de veïns”.

La força del moviment veïnal va evitar que es construïssin pisos al conegut Clot de les Granotes

A finals dels anys 70 la força del moviment veïnal va aconseguir paralitzar la construcció de 248 pisos a l’actual plaça i no va ser fins al 1991 quan el barri va celebrar-ne la inauguració, després que la Paeria recuperés el terreny.

Lídia Ruiz, presidenta de l’associació de veïns durant aquella època, veu bé el canvi de nom “perquè és com la coneix la gent”. Considera que “el Clot és la denominació més adequada perquè és el que hi havia abans, un clot, i quan plovia s’entollava i sortien granotes que raucaven i per això els veïns van començar a anomenar el lloc com Clot de les Granotes”. Assegura que posar-li el nom de Constitució va ser idea de l’alcalde de llavors, Antoni Siurana. A l’expaer en cap no li sembla bé treure-li el nom. “Quan es va paralitzar la construcció dels pisos va ser també quan es va aprovar la millor Constitució del món i és que la plaça és una zona on es van defensar les llibertats de la Carta Magna”, manifesta Siurana, que considera que és “una barbaritat posar-li Clot, ja que els clots cal eliminar-los, a més que a totes les ciutats del món hi ha una plaça que es diu Constitució”.

L’actual president veïnal, Manel Rodríguez, comprèn el conflicte, però assegura que “la idea de canviar-li el nom no és per raons polítiques, encara que hagi coincidit amb la situació actual a Catalunya”. Assegura que l’associació “vol fer un reconeixement a tots els veïns que van aconseguir mantenir aquesta zona verda i evitar la construcció de pisos i la millor manera de fer-ho és posar-li el nom amb què es coneixia llavors aquest lloc, el Clot de les Granotes”. Està previst que aquest debat entri al Consell de Ciutat, que es constituirà a mitjans de l’any que ve, i serà llavors quan es decidirà sobre el canvi. “Com que encara falta, ara volem posar una placa a la plaça per recordar la lluita de totes aquestes persones que van aconseguir que no s’hi construïssin pisos”, anuncia Rodríguez.

tracking