SEGRE

ECONOMIA SOSTENIBILITAT

La Paeria elimina la rebaixa del 75% de la taxa de vehicles als híbrids

En les ordenances fiscals d’aquest any, la limita als elèctrics i als híbrids que s’endollen per recarregar-los || Són els que tenen etiqueta Zero Emissions

522957_1.jpg

522957_1.jpgMAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Paeria ha eliminat de les ordenances fiscals d’aquest any la bonificació del 75 per cent de l’impost de circulació per als vehicles híbrids i ara només tenen dret a percebre-la els identificats amb l’etiqueta ambiental de Zero Emissions. Segons la Direcció General de Trànsit, aquests vehicles són els elèctrics i els híbrids endollables amb una autonomia mínima de quaranta quilòmetres. D’aquesta manera, en queden fora els híbrids que combinen un motor de combustió i un elèctric que es recarrega per si mateix, sense necessitat d’endollar-lo. L’ordenança del 2019 bonificava els vehicles “elèctrics o amb sistema híbrid”.

Titulars de vehicles que fins ara no pagaven el 75 per cent de l’impost de circulació estan rebent cartes de l’ajuntament en les quals se’ls comunica el canvi a l’ordenança i la pèrdua de la bonificació.

En concret, les missives indiquen que als vehicles híbrids amb l’etiqueta ambiental ECO no els correspon la bonificació, que està reservada als d’etiqueta Zero Emissions i recorda que tenen la possibilitat d’interposar un recurs de reposició. No obstant, no informa que a la normativa d’aquest any s’ha inclòs una bonificació del 25 per cent en aquesta taxa “a l’exercici corresponent a la primera matriculació”.

L’ordenança del 2020 manté la bonificació del 30 per cent per als turismes que per motius de fabricació o antiguitat no compleixen la normativa de la Unió Europea que estableix un límit d’emissió de CO2 i justifiquin la instal·lació d’un catalitzador o sistemes que redueixin les emissions.

Durant l’any passat es van matricular a Lleida 715 turismes híbrids (un 46,82% més que l’anterior); 102 d’elèctrics (+112,5%) i 66 turismes; i totterrenys amb propulsió a gas, un 24,53% més.

El govern preveu “reformular” les hores gratis de zona blava El govern municipal està “reformulant” el model d’Hores Blaves, la iniciativa creada el 2015 per la Paeria per premiar amb cinquanta hores d’aparcament gratuït a l’any a la zona blava els conductors sense multes de trànsit, a raó de 12,5 cada trimestre. Una portaveu municipal va afirmar en aquest sentit que “s’està treballant per definir” el model i va apuntar que la intenció no és suprimir les Hores Blaves sinó “reformular-les”.  En tot cas, actualment a l’oficina de la concessionària de la zona blava, Eysa, un cartell indica que el període actual de recàrrega de la targeta caduca el proper dia 29, de manera que aquesta és la data límit per definir el nou model d’Hores Blaves. Fins ara, per poder recarregar les 12,5 hores del trimestre els conductors no han de tenir sancions de trànsit en els tres mesos anteriors i els vehicles han d’estar empadronats a la capital. Segons assenyalen les últimes dades de la concessionària, el 2018 passat es van entregar 23.196 targetes d’Hores Blaves a conductors, tres mil més que en l’exercici anterior, amb les quals es van carregar 356.287,50 hores en un total de 248.326 operacions. Així mateix, es van consumir un total de 254.335,98 hores.

tracking