SEGRE

ESNOTICIA

Salut creu que el pitjor ha passat, però que hi haurà casos fins al 2021

El director del CatSalut, el lleidatà Adrià Comella, preveu que l’epidèmia durarà entre 15 i 18 mesos || Admet que afectarà negativament la resta de l’activitat

Imatge d’arxiu de celebració de l’alta d’un pacient a l’hotel-hospital Nastasi.

Imatge d’arxiu de celebració de l’alta d’un pacient a l’hotel-hospital Nastasi.LLEIDA TV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut considera que la primera fase de la pandèmia “ja està clarament de baixada”, de manera que confia que el pitjor ha passat, a l’espera de veure si en les pròximes setmanes o mesos hi ha nous rebrots, especialment a partir de la tardor. Així ho va manifestar ahir a aquest diari el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), el lleidatà Adrià Comella. “El que sí que hem fet és passar la primera fase, que en aquesta classe de malalties acostuma a ser el més complicat”, va assenyalar. No obstant, va insistir que l’epidèmia “no es podrà donar per controlada fins que no tinguem un tractament, una vacuna i hi hagi un nombre suficient de persones que estiguin immunitzades perquè ja han passat la infecció”. Comella va recordar que es tracta d’una malaltia de “transmissibilitat alta” i que en funció de com evolucioni el desconfinament i les relacions socials “hi pot haver nous brots”, bàsicament a partir de la pròxima tardor.

El director del Catsalut va dir que la previsió que estudien és que aquesta epidèmia de Covid “pot prolongar-se entre 15 i 18 mesos”, per la qual cosa fins ben avançat el 2021 “continuarem convivint amb el virus”. Comella va indicar que això obligarà els centres sanitaris a atendre aquests pacients mantenint un circuit diferenciat respecte a la resta, per evitar qualsevol possibilitat de contagi.

En aquest sentit, va admetre que aquest fet “minva la capacitat de producció dels serveis” que presten els hospitals, després que en aquests dos mesos hagin hagut d’ajornar tota l’activitat no estrictament urgent per poder afrontar la pandèmia.

En un altre ordre de coses, Comella va considerar que és encara massa aviat per concloure si l’augment de les temperatures és un fre per a l’expansió del coronavirus. Això sí, va apuntar que al sud de Catalunya i, sobretot, al sud d’Espanya, “el virus ha tingut un comportament diferent”, amb referència al fet que el nivell de contagis ha estat menor. Ara bé, el número dos de la conselleria de Salut va destacar que el confinament ha estat clau al disminuir els contactes i va dir esperar que els ciutadans continuïn mantenint el nivell de responsabilitat que han demostrat fins ara al tornar a les activitats habituals.

tracking