SEGRE

COMARCAS

Les aules, fredes però segures

Alumnes i docents tornen a classe després de les vacances nadalenques amb les mateixes mesures de prevenció que al setembre, però sense extraescolars externes com a única nova restricció || Educació, els centres i els pares reivindiquen que l'escola ha registrat pocs casos

Les aules, fredes però segures

Les aules, fredes però seguresSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Demà es reprèn el curs escolar després de les vacances nadalenques, tres dies més tard del previst per recomanació de Salut, per separar més la tornada a les aules de les trobades familiars per les festes, per si s’ha pogut produir algun contagi. El 22 de desembre, l’últim dia del primer trimestre, a tot Lleida hi havia 36 classes i 784 alumnes i personal educatiu confinats, segons dades d’Educació. Una xifra ínfima respecte al total d’estudiants i docents. En el conjunt de Catalunya, hi havia confinats l’1,53 per cent d’alumnes i el 0,69% de personal.

La Generalitat manté les mateixes mesures que llavors i classes presencials a Infantil, Primària i ESO i híbrides a Batxillerat i Formació Professionsl, amb un màxim del 50% de docència telemàtica. L’única nova restricció és permetre només les activitats extraescolars que organitzen els mateixos col·legis i amb el grup bombolla, decisió que ha generat queixes dels centres privats d’idiomes, reforç escolar o dansa. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, defensa començar el curs ara i “replegar-nos” d’aquí a tres setmanes, si la situació empitjora.

USTEC demana més docents i menys ràtio i Aspepc-Sps, retardar l’inici, igual que una vintena d’experts

El director dels serveis territorials d’Educació, Carles Vega, assegura que “confiem en les mesures de l’escola i en el comportament com fins ara, que ha servit com a barrera o mitigador del virus, no com a propagador”, i remarca que “l’escola escola és un dels entorns més segurs”. No obstant, advoca per estar atents a l’evolució del virus actual i de la soca britànica, que alguns experts diuen que és més transmissible entre la població infantil.

La presidenta de la Federació d’Associacions de Pares de Catalunya (Fapac), Belén Tascón, defensa l’obertura dels centres “per garantir la igualtat d’oportunitats”. “Són un servei essencial, l’educació és un dret fonamental. Si hi ha un risc per a la salut, també cal tenir en compte la salut emocional per l’aïllament i que hi ha alumnes vulnerables que estan millor a l’escola que a casa, així que han d’estar obertes per justícia social”, argumenta. Admet que si hi ha més casos a la societat n’hi haurà més als col·legis, però subratlla que “s’ha demostrat que no són espais d’acceleració del contagi”. Aposta per programar el màxim d’activitats als espais oberts o en grups més reduïts i espera les decisions que prenguin les autoritats sanitàries respecte a la soca britànica.

Tanmateix, el sindicat USTEC-STEs opina que el reinici presencial ha d’anar acompanyat de condicions com la contractació de més docents per reduir la ràtio i garantir les distàncies, subministrament de mascaretes FFP2 i filtres d’aire a les classes com alternativa a la ventilació, pel fred de l’hivern a Lleida. “La situació és pitjor que al setembre i són més necessàries que mai aquestes mesures”, apunta el portaveu del sindicat, Jaume Añé.

En canvi, el sindicat de Secunària Aspepc-STS reclama retardar dos setmanes el començament de les classes presencials per evitar riscos, així com opinen una vintena d’experts, entre els quals la vicerectora d’Estudiants de la Universitat de Lleida (UdL), Montserrat Rué.

Per la seua part, directors de centres educatius destaquen que no tenen instruccions d’incrementar les mesures de prevenció respecte al primer trimestre i subratllen que han funcionat. Tanmateix, alguns de Secundària temen que al final s’acabaran anunciant canvis, com ordenar classes només virtuals.

Els de Primària creuen que aquesta mesura no és sobre la taula per a aquesta etapa i recorden que “les escoles han donat resultats millors dels que es preveien”, per la qual cosa coincideixen que “no creiem que ens tanquin”. Altres directors diuen que “afrontem el reinici amb resignació perquè la situació és preocupant i estem molt cansats de veure que no arriben les bones notícies”.

Les escoles bressol també reprenen el curs aquest dilluns i la Paeria reivindica que són “espais segurs on hi ha hagut molt poca incidència” del virus. Abans d’obrir seran degudament netejades, igual que les escoles.

tracking