SEGRE

RELIGIÓ ORDES

Els franciscans deixen Lleida després de 8 segles i tanquen l'església de Sant Antoni de Pàdua

A finals de l'estiu, al ser un dels convents clausurats per l'orde a causa de la falta de vocacions || La de la ciutat va ser la primera comunitat de Frares Menors de la península Ibèrica

El santuari de Sant Antoni de Pàdua al carrer Vila Antònia.

El santuari de Sant Antoni de Pàdua al carrer Vila Antònia.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els frares franciscans (Frarets) se’n van de Lleida després de vuit segles davant de la falta de vocacions, per la qual cosa a finals d’estiu es tancarà tant el convent com l’església santuari de Sant Antoni de Pàdua del carrer Vila Antònia. La decisió es va prendre fa pocs dies al Capítol Provincial (reunió que es du a terme cada tres anys per prendre mesures) i, dels quatre frares de Lleida, dos es traslladaran a Barcelona i uns altres dos a Albacete. “Relativament, ens ho esperàvem, però igualment ens sap greu”, va manifestar ahir el frare franciscà del convent de Sant Antoni Joaquín Recasens, que va arribar a Lleida fa 21 anys.

Va explicar que bona part del convent l’utilitza la residència i centre de dia Sant Antoni de Pàdua, que seguirà en funcionament, i es tancarà la part en la qual viuen els quatre frares, que disposen d’un menjador i dos habitacions. “No sabem què passarà amb aquesta part del convent, com tampoc amb l’església, ja que la decisió és molt recent, però de moment quedarà tancat.” Recasens també va explicar que, a part dels frares, també existeix l’Orde Franciscà Seglar, anomenats terciaris, dels quals hi ha 10 persones a Lleida. Són homes i dones que viuen amb un compromís de vida amb l’espiritualitat i que de moment es quedaran sense l’església santuari per reunir-se.

“Els estem molt agraïts per tot el que han fet, com també als nostres fidels i lamentem molt la nostra marxa”, va afirmar. Joaquín Recasens va explicar que els franciscans es van instal·lar a Lleida l’any 1217. “Va ser la primera comunitat franciscana de la península Ibèrica, ja que Lleida forma part de la ruta del camí de Sant Jaume i per aquí també havia passat sant Francesc”.L’orde de Lleida no és l’únic que es clausura i també ho faran els de Logronyo, Cehegín (Múrcia), Pego (València) i Cadis.

La Província de la Immaculada Concepció, de l’orde de Frares Menors (OFM Franciscans), té un total de 48 fraternitats o convents a Espanya, per la qual cosa ara en tindrà 43. A Catalunya seguiran els de Sabadell i Barcelona. Un membre de la capital catalana va explicar que a Catalunya hi van arribar a haver vuit convents, però que “la seua desaparició es veia venir davant de la falta de vocacions”.

Sant Francesc d’Assís (1181-1226), a banda de fundar l’orde franciscà, també va crear el Segon Orde conegut com Germanes Clarisses, i el Tercer, l’anomenat Seglar.

El santuari de Sant Antoni de Pàdua al carrer Vila Antònia.

El santuari de Sant Antoni de Pàdua al carrer Vila Antònia.AMADO FORROLLA

tracking