SEGRE

Creat:

Actualitzat:

V

isitant no fa gaire l’Espai Natura al santuari del Miracle, vora Solsona, vaig descobrir un personatge singular de què confesso no haver-ne sentit a parlar mai abans, mea culpa. L’Espai Natura és al costat de l’Espai Barroc, aparador del ric i divers patrimoni comarcal d’aquest estil a la comarca de les mil masies, que és un art popular però amb alguns elements monumentals de categoria, com l’altar dels Colls a Sant Llorenç de Morunys, la capella del Claustre a la catedral de Solsona o el mateix espectacular retaule que omple d’enlluernadors reflexos daurats tot el presbiteri de l’església d’aquest centre de culte marià servit per monjos de Montserrat.

Al primer pis de la Casa Gran, edifici gòtic de 1553, per sobre del restaurant on els caps de setmana es pot dinar molt bé a base de plats de tota la vida executats pel traçut cuiner Manuel Casanovas, que també elabora ratafia, carquinyolis, formatges i mel, com ara xató o patates mascarades amb rosta o peus de porc amb caragols, l’Espai Natura esmentat més amunt dedica una saleta a la memòria de l’al·ludit personatge objecte del meu descobriment, de nom Florenci Codina Reig, nascut al municipi pròxim de Pinell en 1934 i mort el 2008 en l’encara més acostat de Riner, on s’aixeca el santuari. Un pagès il·lustrat i polifacètic aficionat a la botànica, l’ornitologia, l’astronomia, la meteorologia, la química, la pintura i els idiomes, que va estudiar de forma autodidacta, igual que la resta de disciplines enumerades, fins a aconseguir dominar el francès i un seguit de parles tan infreqüents o fins i tot exòtiques com l’àrab, l’hebreu, el rus, el xinès, l’armeni, el coreà, l’egipci dels coptes i l’hindi. Adaptant a l’agricultura una informàtica encara a les beceroles, va crear programes de sembra, adobs, aplicació d’herbicides i control del rendiment dels camps, a més d’un sistema automàtic de traducció xinès/castellà i castellà/xinès.

. Tot un savi renaixentista, una mena de Leonardo da Vinci dels nostres dies, canviada la Toscana pel Solsonès. En unes quantes vitrines es poden veure, cedits per la família, llibres, publicacions, fitxes, un microscopi i altres instruments de treball i investigació que solia utilitzar, així com part de l’herbari de 1.200 espècies que havia arreplegat i de la seva col·lecció de 800 coleòpters. Per als llecs en la matèria: escarabats.

tracking