SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El sector porcí, del qual la província de Lleida és la principal productora a nivell de l’Estat, amb 4,17 milions de porcs l’any passat, es troba des de fa setmanes en estat d’alerta per la propagació de la pesta porcina africana en països de l’Est d’Europa i la Xina i per l’aparició dels primers casos a Bèlgica. De la seua importància per a l’economia lleidatana dóna idea que el passat exercici va generar uns beneficis al voltant de 31 milions d’euros. Tant el ministre d’Agricultura, Luis Planas, com la consellera Teresa Jordà han aprofitat la seua presència a la Fira de Sant Miquel per assegurar que Govern i Generalitat prendran totes les mesures necessàries per intentar evitar que l’epidèmia arribi a Catalunya i Espanya. La consellera va anunciar dijous que els Mossos faran controls dels camions de transport de porcs, mentre que el ministre va manifestar ahir que reforçaran el programa de control de la seguretat a les granges i del transport d’animals i va destacar que, a iniciativa d’Espanya, la Unió Europea ha prohibit la tramesa de senglars salvatges –que poden ser transmissors de la pesta– entre els seus països membres. Lleida s’hi juga molt, perquè bona part de la importància que el porcí ha adquirit en la seua economia es basa en l’expansió de les exportacions en els últims anys.

Tal com subratllen els sindicats agraris, aquestes ja representen més del 50% de la seua producció, de manera que l’aparició de casos de pesta i el consegüent tancament de fronteres seria molt més greu que en els últims precedents del 1997 i 2001 i podria tenir conseqüències dramàtiques. Per això, els seus representants també reclamen que es prohibeixin totes les importacions de porcs perquè aquesta seria la millor actuació preventiva. El ministre, que es va reunir amb ells ahir a Lleida, només va respondre que ho estudiarà, mentre que Jordà, que també va participar en aquesta trobada, va assegurar que aplicaran controls “severs” a l’entrada de garrins i que només els permetran a les granges que tinguin acreditat un alt nivell de bioseguretat.

En tot cas, cal instar la Generalitat i el Govern central que compleixin al peu de la lletra els seus anuncis en tot el que depèn de les seues competències, que actuïn coordinadament i que també treballin activament perquè la UE apliqui mesures efectives a nivell europeu amb l’objecte d’un sector que és vital per a Lleida.

tracking