SEGRE
Recreació virtual de les Torres del Cel, al costat de la Llotja de Lleida

Recreació virtual de les Torres del Cel, al costat de la Llotja de Lleida

Creat:

Actualitzat:

Llegeixo a la premsa que, finalment, l’empresa Metrovacesa ha iniciat la construcció de la primera de les dues torres d’habitatges que la promotora immobiliària aixecarà al solar annex a la Llotja de la nostra ciutat. Un projecte que estava dissenyat juntament amb l’actual palau de congressos i teatre de titularitat municipal i que es va aparcar, diuen, per l’arribada de la crisi immobiliària. Una crisi que després s’ha mal anomenat econòmica i que ha anat com anell al dit per justificar-ho absolutament tot; això sí, una davallada que només fa baixada per a la pobra i dissortada classe mitjana: retallades, pèrdua de poder adquisitiu, de drets històrics, amenaces que sobrevolen el cap de les nostres pensions i totes les desgràcies que puguin arribar a imaginar els qui estan per damunt del bé i del mal. El projecte de tot plegat ja va néixer amb una llufa a l’esquena. Recordo les llargues discussions a la comissió d’urbanisme sobre l’altura que havien de tenir les dues torres. Era l’època del tripartit municipal i tothom hi volia posar cullerada. Els qui tallaven el bacallà, els de can PSC, exigien més altura i els d’Esquerra, menys, mentre que Iniciativa arrufava el nas.

El projecte, però, va continuar protagonitzant portada: l’estudi holandès Mecanoo va denunciar la “sospitosa” semblança de l’edifici de la Llotja amb una obra seva (l’aula magna de la Universitat Tècnica de Delft), després de quatre anys de la inauguració de la Llotja amb Il Trovatore de Verdi, el solar annex al palau continuava sense edificar, amb la llicència caducada i passava a ser propietat de la Sareb. La interposició de la querella per part de la CUP contra la cúpula que va presidir Caixa Catalunya va continuar donant titulars. Durant la comissió d’investigació sobre la crisi financera i el programa d’assistència (núm. 219/001001), l’expresident de Caixa Catalunya i exvicepresident del govern espanyol, Narcís Serra, va suar de valent intentant afirmar que la denúncia que el FROB havia passat al fiscal no incloïa aquest tema, malgrat estava inclòs en els folis 105 al 109 de fiscalia.

Però quan Roma locuta ja se sap que la causa finita. Malgrat que el nou Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) preveu retallar la futura altura edificable de desenes de trams de carrers de Lleida, les torres es construiran amb una altura de 70 metres i 21 planta, amb 196 habitatges que es mouran entre els 90 i els 380.000 euros.

tracking