SEGRE

PRIMÀRIES SOCIALISTES

Sánchez escombra Susana Díaz i provoca un terratrèmol en la política espanyola

Tornarà a la secretaria general al derrotar l’aparell del partit i els seus barons

Pedro Sánchez, ahir, després de guanyar i tornar a recuperar la secretaria general del PSOE.

Pedro Sánchez, ahir, després de guanyar i tornar a recuperar la secretaria general del PSOE.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pedro Sánchez, defenestrat pel comitè federal del PSOE fa tot just vuit mesos, torna a la prefectura del partit gràcies al suport majoritari de les bases, derrotant la presidenta andalusa Susana Díaz i Patxi López per prendre les regnes d’un partit fracturat. La seua victòria provoca un terratrèmol en la política espanyola.

L’exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez tornarà a liderar el partit després de derrotar Susana Díaz i Patxi López, a l’aconseguir gairebé el 50 per cent dels vots en les eleccions primàries celebrades aquest diumenge, davant la presidenta andalusa, que va obtenir el 40,18 per cent, amb el 90 per cent escrutat. Patxi López va aconseguir el 10,05 per cent. Sánchez va ser defenestrat a l’octubre per haver-se negat a permetre el govern del Partit Popular.

Això suposa que Sánchez ha derrotat el PSOE històric i els barons del partit, després d’una disputada campanya electoral, ja que la dirigent andalusa comptava amb el suport dels expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, del gruix de l’aparell del partit i de gran part dels barons territorials.

Pedro Sánchez va aconseguir la victòria en totes les comunitats autònomes tret d’Andalusia, on va guanyar Díaz, i a Euskadi, on és primer López. El guanyador de les primàries del PSOE va agrair el treball dels seus dos contrincants, a qui es va dirigir pel seu nom de pila, Susana i Patxi, i va subratllar que tots ells s’han esforçat per fer un partit més fort. El somriure del nou secretari general del PSOE contrastava amb la serietat de Díaz i López a la foto per a la qual van posar junts a la sala de premsa de la seu socialista madrilenya després dels resultats de les primàries.Sánchez va afirmar que “avui qui ha guanyat” no ha estat ell, sinó el PSOE i que “quan guanya el PSOE guanya Espanya”.

Una de les primeres conseqüències de la victòria de Sánchez es va fer notar aquest diumenge a la nit. El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va trucar al president de la gestora, Javier Fernández, per comunicar-li la seua “dimissió immediata”, després de la victòria de Sánchez a les primàries. Sánchez va avançar fa uns dies que si ell era reelegit, Hernando “segur” que no continuaria en el seu càrrec.

El portaveu de la gestora, Mario Jiménez, va valorar les primàries com un “procés net, transparenti i sense incidències, que dóna idea de la talla única en termes democràtics” del seu partit, el de més anys d’història del país, va recordar.

El nou secretari general arrasa a Lleida amb el 86,24% dels vots Amb el 100% dels vots escrutats, Pedro Sánchez es va imposar aquest diumenge en les eleccions primàries socialistes a la província de Lleida amb el 86,10 per cent dels vots, a l’aconseguir 539 vots davant els 58 (9,27%) que va collir Susana Díaz i els 29 (4,63%) de Patxi López. Així mateix, a Catalunya, Sánchez va guanyar, encara que amb un menor percentatge que a Lleida, a l’aconseguir un 82,43% de suports (7.947 vots), davant l’11,25% (1.085 vots) de Díaz i els 609 vots de López (6,32%). El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va felicitar ahir a la nit Pedro Sánchez, a través del seu compte a la xarxa social Twitter, per la victòria en les primàries del PSOE, i va assegurar que el partit afrontarà ara “un lideratge inèdit”. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va felicitar Sánchez i el va instar a “treballar demà mateix per fer fora el PP”. En el mateix sentit, el líder de Sí que es Pot, Lluís Rabell, va cridar a la “unitat progressista per derrotar el PP”. Al seu torn, la direcció del PP va dir esperar, després de conèixer els resultats de les primàries del PSOE, que en aquesta nova etapa aquesta formació estigui “compromesa” amb la Constitució, l’estabilitat d’Espanya i la creació d’ocupació, segons fonts populars.

Pedro Sánchez, ahir, després de guanyar i tornar a recuperar la secretaria general del PSOE.

Pedro Sánchez, ahir, després de guanyar i tornar a recuperar la secretaria general del PSOE.EFE

Pedro Sánchez, ahir, després de guanyar i tornar a recuperar la secretaria general del PSOE.

Pedro Sánchez, ahir, després de guanyar i tornar a recuperar la secretaria general del PSOE.EFE

tracking