SEGRE

LABORAL AEROPORT

El caos s’instal·la al Prat

Els treballadors mantenen totes les aturades previstes al no arribar a un acord amb la direcció d’Eulen || L’aeroport va registrar cues de prop de dos hores en els accessos de seguretat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reunió de mediació entre la direcció i el comitè d’Eulen va acabar ahir a la nit sense acord, per la qual cosa els vigilants de seguretat de l’aeroport del Prat mantenen les vagues previstes per als propers dies, la primera de les quals demà, de forma parcial.

En la mediació de la Generalitat, en la qual per primera vegada va participar Aena, l’empresa va presentar una contraoferta als treballadors, però aquests la van rebutjar al considerar-la insuficient. Després de la reunió al departament de Treball, que va durar prop de nou hores, l’advocat del comitè de vaga, Leopoldo García, va explicar que la proposta d’Eulen no dóna resposta “a cap dels punts” més destacats de “la taula reivindicativa elaborada per l’assemblea de treballadors”, per la qual cosa no poden donar-hi suport.

L’empresa es va adjudicar la seguretat de divuit aeroports, també el d’Alguaire

L’advocat, a més, va destacar que una de les condicions que els treballadors van posar per desconvocar la vaga era que l’empresa retirés la demanda per vaga il·legal, cosa que no ha fet, i amb motiu de la qual se celebrarà un judici per aquest assumpte el 9 d’agost. García va assegurar que Eulen es va limitar a comprometre’s a “estudiar i valorar” les propostes dels treballadors, sobretot les referents a “la incongruència entre la càrrega de treball i la dimensió de la plantilla”.

Mentrestant, els treballadors de l’empresa Adelte, encarregada dels carretons portaequipatges del Prat, van desconvocar la vaga de quatre hores per tanda, prevista del 12 al 15 d’agost i de l’1 al 4 de setembre.

El Prat va registrar ahir llargues cues a causa de les quatre aturades convocades pels treballadors d’Eulen. De les 05.30 a les 06.30 hores, el temps d’espera va ser d’un màxim de 40 minuts a la T1, segons Aena. En la segona aturada, que es va realitzar de les 10.30 a les 11.30, els passatgers van haver d’esperar més d’una hora a la T1 i dos a la T2. A la tarda, durant la tercera aturada, de 16.30 a 17.30 hores, les cues van ser de vint minuts, i entre les 18.30 i les 19.30 hores, “els passatgers gairebé no ho han notat”.

D’altra banda, una agrupació d’afectats estudia prendre accions legals.

Les esmentades fonts no van fer públic el nombre exacte d’agents destinats a l’aeroport del Prat per tractar-se d’una dada operativa.

La decisió es va adoptar després que el portaveu del Govern de la Generalitat, Jordi Turull, reclamés a Aena i a la delegació del Govern central a Catalunya que col·laborin per trobar una solució al conflicte.

barcelona

L’empresa responsable dels controls de seguretat a l’aeroport del Prat, Eulen, que ocupa 360 treballadors a l’aeròdrom barceloní, es troba en el centre de totes les mirades després de l’anunci de vaga indefinida per part dels treballadors.

Eulen dóna feina a 86.206 persones arreu del món i 47.538 a Espanya. A més a més, segons La Vanguardia, a banda de seguretat, treballa els sectors de la neteja, manteniment, consultoria, jardineria o màrqueting telefònic i es troba especialitzada en externalitzacions.

El novembre del 2016, Eulen va guanyar un concurs públic en el qual li adjudicaven la seguretat de divuit aeroports, per 8,9 milions d’euros i un període de dos anys, segons ElNacional.cat, i es va adjudicar també la seguretat de l’aeroport d’Alguaire.

La companyia també ha estat investigada per un possible tracte de favor en l’adjudicació de contractes, ja que la germana del president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, Micaela, era l’apoderada gallega d’Eulen i de tres de les seues filials.L’empresa va ser constituïda l’any 1962 per David Álvarez Díez, després d’erigir una rellevant firma de neteja. Un cop va morir Díez, el 2015, es va iniciar una batalla entre els seus set fills pel control de l’empresa.

Álvarez Díez va fer constar al seu testament que volia que la seua filla María José aconseguís els comandaments d’Eulen, la qual cosa no va agradar a la resta dels fills, que van arribar a anar als tribunals.

Posteriorment, l’encarregat de dividir l’herència va dir que que el 59,1 per cent de l’empresa era per a l’esmentada filla.

tracking