SEGRE

La candidata del PPC

Marisa Xandri: «Hi ha d'haver més control dels continguts que s'imparteixen a l'escola»

Repeteix com a cap de llista popular per Lleida i confia que les forces constitucionalistes (PP, PSC i Cs) sumin el 21-D per “canviar el rumb” de Catalunya. El 2015 ja va vaticinar que l’Estat aplicaria el 155 “en últim extrem” i remarca que la independència s’ha de defensar “dins del marc legal”

Imatge de SEGRE de l'entrevista a Marisa Xandri.

Imatge de SEGRE de l'entrevista a Marisa Xandri.Òscar Mirón / SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En l’entrevista com a candidata per a les autonòmiques del 2015 ja va dir que aplicarien l’article 155 “en últim extrem”. Visionària o ja estava tot decidit i només era qüestió de temps?

L’aplicació del 155 era l’última opció del Govern del PP davant de la situació que hi havia a Catalunya, provocada per uns irresponsables que havien traspassat totes les línies roges, saltant-se la legalitat, callant a l’oposició al Parlament i, precisament el 155, amb el consens de tots els partits constitucionalistes i de la UE, ens permet que el 21-D tots els catalans puguem votar lliurement i amb plenes garanties.

Però unes eleccions convencionals no són, amb candidats d’algunes formacions a la presó i a Brussel·les.

No té res a veure amb l’aplicació del 155, que és una decisió política. Si Junqueras està a la presó és perquè alguna cosa ha fet malament, tan senzill com que ha actuat al marge de la llei, arrossegant molts ciutadans, i això ho ha de pagar perquè ho ha dit un jutge, no un article de la Constitució. Evidentment no serà una campanya convencional. Per cert, mentre la número u d’ERC per Lleida, Meritxell Serret, està prenent un cafè a Brussel·les o passant l’estona, fa dies que jo recorro el territori i em preocupo dels problemes reals de la gent.

Asseguren que cal parlar de problemes reals de la gent, però aquesta campanya és monotemàtica.

Desgraciadament. Els ciutadans han de ser conscients que si guanyem les forces constitucionalistes, que acatem la llei i apliquem el sentit comú a l’hora de prendre les decisions, portarem a terme el nostre programa, que hi és, però no interessa perquè ara només preocupa si hi haurà una majoria independentista o constitucionalista a la Generalitat.

Una condició per a un govern constitucionalista PP, PSC i Cs és que Albiol sigui president?

El president ha de ser el de la llista més votada. Qüestiono que això ho facin altres partits, com el PSC, que ja hem vist que no ho fa. Nosaltres tenim molt clar que la bona sortida per a Catalunya és la unió de les tres forces, per canviar el rumb dels últims anys. Tant de bo sumem, i si no, fa temps que dic que hi pot haver un altre tripartit d’esquerres amb un PSC que doni suport a ERC. Per això, tenim de número dos Dante Pérez, que en aquests moments excepcionals ha volgut donar suport al PP i donar-se de baixa com a socialista davant del discurs ambigu d’Iceta. Hi ha molta gent desencisada del PSC que pot venir al PP, que defensa la unitat d’Espanya i la convivència.

El seu fitxatge va ser realment ‘exprés’ o ja havien negociat?

A Lleida ens coneixem tots i jo coneixia el seu tarannà pels seus comentaris a les xarxes i els mitjans. Sabia que estava disgustat amb el PSC i la gota que va fer vessar el vas va ser quan van pactar amb Unió. Això no li va agradar i ens vam posar en contacte.

Si guanyen els sobiranistes, no renunciaran a la independència. Seria possible dialogar-hi?

Respectarem el resultat de les urnes, és obvi. La independència és una ideologia que es mereix tots els respectes, però l’han d’aconseguir a través de mecanismes legals, no com fins ara, traspassant línies roges, on la pressa ha unit exconvergents, ERC i la CUP. Han utilitzat l’estelada per tapar la mala gestió d’Artur Mas i la corrupció que ha anat sortint durant els últims anys.

També s’acusa el PP de tapar els seus casos de corrupció centrant-se en la independència.

Parlem d’independentisme perquè unes forces tenen com a únic objectiu arribar a la independència. S’han dit tantes barbaritats i s’ha viscut un procés tan enverinat, que al final escoltar que el Partit Popular parla d’independència per tapar la seua corrupció em sembla surrealista en grau màxim. Si algú ha tapat la corrupció amb l’estelada és el PDeCAT, Junts per Catalunya o com s’anomenin. Conec Rull i Turull des del 2010 i eren persones moderades que aprovaven pressupostos amb el PP. Mai m’hauria pogut imaginar que haurien arribat fins aquí.

Si guanya el PP, tenen intenció d’eliminar la immersió lingüística en català?

Hi ha d’haver un canvi de model educatiu. No pot ser que durant aquests quaranta anys hi hagi hagut adoctrinament per part d’alguns professors i escoles. No poso tothom al mateix sac perquè hi ha molt bons professionals. Però en els últims mesos d’ha intensificat la tasca d’adoctrinament, de llançar missatges a nens de 9 o 10 anys a favor dels presos polítics, de fer-los anar a manifestacions que en teoria eren per la pau i eren en contra del PP. Això s’ha de canviar i passa perquè hi hagi més control a l’hora d’impartir els continguts, que de vegades no s’adeqüen a la veritat. La història és objectiva i no pot ser que a Catalunya s’expliquin aventures que no tenen res a veure.

Suprimiran també els mitjans públics?

No pot ser que només informin per a la meitat de la població. Això s’ha de reformar. No poso en dubte que a TV3 hi hagi molt bons professionals, però la direcció obeeix les ordres d’un govern. El director de TV3 està reprovat pel Parlament i no ha passat res.

I quines coses prioritzaran si governen?

Hi ha hagut una fractura social que costarà molt de refer, s’han de tornar a teixir vincles entre amistats i família. I el tema econòmic és molt important, prendre mesures perquè tornin les empreses que han marxat de Catalunya. Parar la fuga a través d’incentius fiscals.

Mantindran l’article 155 si perden?

És que no sé què faran ells. Sembla que ERC fa un discurs més social, fan picades d’ull als comuns. Saben que no poden seguir pel camí seguit fins ara, podran continuar defensant la independència dins del marc legal i oberts al diàleg.

Dialogar per poder aconseguir un referèndum pactat?

Que el portin al Congrés i si allà s’aprova, es farà i si no, no. El futur de Catalunya el decidim tots els espanyols.

MOLT PERSONAL Ha picat en alguna fake news? No  Té compte a Netflix? Què mira? No en tinc  Què és més dramàtic, sortir a l’ascensor de SEGRE a baix o quedar-se sense bateria? Quedar-me sense bateria  Diari, en paper o a la tablet? En paper  Un columnista que no es perd. José Antonio Zarzalejos A les xarxes, activa o voyeur? Activa, sobretot a Facebook i Twitter Ha bloquejat algú a Twitter? No, i no per falta de ganes Al cotxe, ràdio o música? Depèn, però bàsicament música Què vol ser de gran? Una bona mare de quatre fills  Una pel·lícula que l’hagi marcat. La Bella i la Bèstia  El llibre que ha llegit més vegades. Sóc fan de Julia Navarro, però no acostumo a repetir. L’últim, ‘Historia de un canalla’ Un polític que no vagi a la seua llista electoral que admiri. Carmel Mòdol  Un vici confessable. Passejar pel carrer Major i comprar  Acabi la frase: Brussel·les és.. el final de l’escapada

tracking