SEGRE

POLÍTICA

Iceta demana al Govern que no judicialitzi la política

Proposa que triï "baralla d’acord o ruptura"

Iceta demana al Govern que no judicialitzi la política

Iceta demana al Govern que no judicialitzi la políticaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha aplaudit que el Govern de Pedro Sánchez "arrisqui" per resoldre el problema de Catalunya i ha instat a la Generalitat a elegir entre la "baralla de l’acord o de la ruptura", com també ha demanat l’independentisme que "no supediti" la política a processos judicials.

Iceta ha intervingut en el Consell Nacional del PSC, amb la presència de destacats dirigents del partit, entre ells la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet.

El dirigent ha celebrat que amb el nou Govern socialista s’ha produït un "canvi de perspectiva en les relacions" entre la Moncloa i la Generalitat i, en aquest sentit, ha dit sentir-se "orgullós" que s’estigui "arriscant per resoldre un problema".

Així, ha mostrat el seu "enuig" davant d’aquells que "s’han posat com a bojos quan han vist que s’està explorant la possibilitat de dialogar", en al·lusió a Ciudadanos, qui ha qualificat d’"angry birds" de la política". "Si fos per Cs, els americans seguirien al Vietnam", ha ironitzat.

Iceta ha apostat per resoldre els conflictes mitjançant diàleg, però "sense ingenuïtat", un repte davant del qual els socialistes "no s’espanten", perquè són capaços d’"arriscar en benefici del bé comú".

Tanmateix, Iceta ha lamentat que el govern català "encara no ha donat mostra de tenir decidit quin camí vol prendre: si quedar-se com la dona de Lot, que per mirar enrere es va convertir en estàtua de sal, o mirar cap endavant per a un nou camí".

"No es pot jugar amb dos baralles -ha advertit-. O es juga a l’acord o es juga a la ruptura, no hi ha terme mitjà. El PSC demana que el Govern, de forma definitiva, rotunda, clara i irreversible, es decideixi per la via de l’acord. És veritat que els costarà".

Com també ha admès que una altra qüestió que "dificulta les coses" són els procediments judicials oberts contra els dirigents independentistes a la presó o a l’estranger.

"Ho repetirem una vegada i una altra: que la justícia prengui les decisions que només a la justícia correspon. Tothom està subjecte a la crítica en un Estat democràtic, però, parlant del poder judicial, pot ser criticat, però les seues resolucions han de ser respectades i acatada per tots", ha remarcat.

El líder del PSC ha reclamat en aquest sentit a l’independentisme que "intenti que la política no es vegi supeditada a procediments judicials", ja que "seria molt curiós que, després d’haver criticat tant la judicialització de la política, els qui més l’han criticat siguin ara els qui judicialitzin la política", ha suggerit.

Iceta ha aconsellat que en les reunions de les comissions bilaterals Estat-Generalitat o la pròxima reunió entre ambdós presidents s’abordin i resolguin qüestions "molt importants per a la vida de la gent", com el finançament per a sanitat o dependència.

Perquè ha suggerit que, si la Generalitat "plantegés com a única qüestió l’autodeterminació, no pot anar a la reunió i dir, 'He plantejat l’autodeterminació i em porto tres carreteres’. Això no és així", ha dit Iceta, que ha demanat que les discrepàncies polítiques no permetin avançar en resoldre problemes concrets.

D’altra banda, ha aplaudit que el canvi a Espanya hagi suposat, per exemple, passar que "en Setmana Santa hi havia quatre ministres cantant 'Soy el novio de la muerte’ que en l’Orgull Gai hem tingut dos ministres encapçalant la manifestació".

I ha destacat altres èxits com que el Govern de Sánchez sigui "pluscuamparitari"; la solidaritat amb els refugiats, més enllà d’un "gest simbòlic", per "moure l’acció europea"; o el debat sobre la memòria històrica, "no per reobrir ferides, sinó per tancar-les amb dignitat i veritat".

I ha ironitzat que el canvi a Moncloa "també ens ha servit per conèixer el cens real del PP, que s’ha vist que no era el primeríssim partit d’Espanya, sinó el segondíssim".

Iceta demana al Govern que no judicialitzi la política

Iceta demana al Govern que no judicialitzi la políticaEFE

tracking