SEGRE

Boya exculpa Jordi Sànchez i diu que era ella qui no volia desconvocar

L'exdiputada de la CUP per Lleida descriu al Suprem com també va pujar a un cotxe de la Guàrdia Civil

Mireia Boya, que va ser diputada de la CUP per Lleida al Parlament, aquest dilluns al Suprem com a testimoni.

Boya exculpa Jordi Sànchez i diu que era ella qui no volia desconvocar la protestaTribunal Suprem

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mireia Boya, que va ser diputada de la CUP per Lleida al Parlament, ha explicat al Suprem durant el judici del 'procés' que va discutir amb Jordi Sànchez el 20-S en una reunió a dos quarts d'onze de la nit a Economia perquè no veien bé desconvocar la concentració. "Vaig discutir amb Sànchez, sobretot, perquè ell estava convençudíssim que calia desconvocar", ha detallat. Tant Sànchez com Cuixart els van demanar suport a ella i a Eulàlia Reguant (CUP) i altres diputats de forces independentistes per demanar a la gent que marxés. Des de la CUP van posar com a "condició" que anunciessin per a l'endemà "amb hora i lloc" com continuaven les protestes. Boya també ha dit que ella i Reguant van pujar a un vehicle de la Guàrdia Civil per calmar els ànims d'un grup de joves que "protestaven més animadament". Ha dit que en tot moment es van fer crides a protestar des de les "bases de la desobediència civil no violenta". "Era important fer crides i recordar que calia mantenir-nos en aquesta actitud perquè la intervenció de la policia buscava just el contrari", ha remarcat

L'exdiputada i expresidenta del grup parlamentari ha testificat a petició de les defenses de Sànchez i Cuixart i cap de les acusacions li ha formulat preguntes. Boya ha descrit que va estar present al registre d'Exteriors i Economia però que al migdia va marxar cap a la seu de la CUP quan se'n van assabentar de l'intent "d'assalt" al partit sense ordre judicial. S'hi va estar vuit hores i després va anar altre cop a Economia. Sobre l'intent de registre a la CUP, ha defensat que en tot moment la gent va protestar de manera "pacífica i festiva, amb música i balls" i ha denunciat la situació. "Vam estar exercint tècniques de desobediència civil davant d'un fet que es va demostrar que era il·legal perquè no tenien ordre per entrar a un partit, gravíssim en democràcia", ha valorat.

A preguntes de Marina Roig (Òmnium), ha descrit que era "totalment anormal en un context de democràcia" que la policia entrés a dependències públiques del Govern però ha negat que en cap cas es volgués impedir ni alterar la "normalitat" dels registres. "No vaig ni llegir, ni escoltar ni veure cap crida a impedir els registres que s'estaven fent", ha descrit Boya, que ha defensat que tant les crides que va fer per Twitter i públicament, també les de la CUP i les d'altres organitzacions eren sempre a "exercir el dret fonamental a manifestació i protesta sempre des de la desobediència civil no violenta".

A més, ha dit que quan va tornar a la conselleria cap a les nou de la nit l'ambient era "festiu" i que els va ser "fàcil" arribar fins a la porta perquè "la gent no impedia el pas". "Considerava que com a càrrec electe era important que se'ns veiés i per això l'Eulàlia Reguant i jo vam anar fins a la porta", ha indicat.

Puja als cotxes de la Guàrdia Civil

Llavors, un cop allà, ha dit que van ser Sànchez i Cuixart qui els van demanar que s'adrecessin cap a un grup de joves que estaven "més animats" per demanar-los que es calmessin. I ha explicat que va ser llavors quan van decidir pujar a un cotxe de la Guàrdia Civil –on ja no hi havia ningú a dalt- provistes d'un megàfon per fer noves crides a la calma. En aquell moment, ha dit que el vehicle ja tenia danys materials com enganxines o el vidre del davant trencat i que van pujar a dalt perquè era "un bon faristol" on se les podia veure i escoltar bé.

Ha recordat que va fer broma des de dalt i va dir que sabia que a "molts us agradaria pujar un patrol" però que ella ho feia per "recordar que exercíem un dret a manifestació i sempre des de la no violència".

Discussió amb Sànchez

Tant ella com Reguant van estar també a dins de la conselleria en una reunió a dos quarts d'onze de la nit on tant Sànchez com Cuixart insistien que calia desconvocar perquè el registre havia acabat i perquè tenien por que amb la gent jove que "beu" la "cosa es pogués desconvocar". En aquesta reunió, on hi havia d'altres diputats -com Lluís Llach, Roger Torrent i Jordi Orobitg- les dues diputades de la CUP no estaven d'acord amb la petició que els feien els 'Jordis', que sol·licitaven que els ajudessin i anessin a l'escenari a anunciar la desconvocatòria.

Fins i tot, Boya ha explicat que es va "discutir" amb Sànchez perquè considerava que elles no podien dir a la gent "que marxés a casa i no exercís el dret a protesta". "Vam tenir un intercanvi de paraules apujat de to", ha reconegut. Finalment, però, van accedir però a canvi que els 'Jordis' fixessin "lloc i hora" per continuar amb la protesta l'endemà. És per això que es va anunciar que el 21 davant del TSJC continuarien les protestes. També ha dit que Sànchez i Cuixart van informar els dos tinent de la guàrdia civil que sortien fora per a desconvocar la mobilització.

Reguant també va passar com a testimoni pel Suprem però, en aquell cas, no va poder aportar aquests detalls. L'havia citat Vox i es va negar a respondre les seves preguntes i el president, Manuel Marchena, va demanar investigar-la (deduir testimoni) perquè estava obligada per llei a respondre totes les parts. Va passar el mateix amb Antonio Baños.

tracking