SEGRE

POLÍTICA CRIMS

Disturbis a Grècia per la condemna del partit ultra Alba Daurada

La justícia declara la cúpula del partit neonazi culpable de dirigir una banda criminal || Incidents a Atenes, on 20.000 persones celebren la decisió

La policia va utilitzar canons d’aigua per dispersar els manifestants al produir-se disturbis.

La policia va utilitzar canons d’aigua per dispersar els manifestants al produir-se disturbis.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal d’Apel·lacions d’Atenes va dictaminar ahir que la formació neonazi Alba Daurada és una organització criminal. La justícia grega va condemnar el seu fundador, Nikolaos Mikhaloliakos, i altres membres de la cúpula del partit com a líders d’organització criminal. I divuit persones més, entre les quals s’inclouen diversos exdiputats, com a integrants d’organització criminal.

Aquesta decisió culmina així amb un procés que s’ha prolongat durant més de cinc anys i el resultat del qual va ser rebut amb aplaudiments per les al voltant de 20.000 persones que s’havien concentrat a la capital grega. I és que es tracta d’una decisió que fa història a Grècia i en el moviment antifeixista, a l’entendre que els crims comesos pels membres i militants del partit neonazi, que va arribar a ser tercera força política del país el 2012, es van realitzar sota l’empara i ordres d’Alba Daurada. De moment no es coneixen les sentències que s’imposaran a cadascun dels 68 acusats, però tots s’exposen a penes d’entre cinc i quinze anys de presó.

L’assassinat del raper esquerrà Pavlos Fyssas, de 34 anys, en mans d’un membre del partit el 2013 va provocar una persecució contra la formació que va portar els fiscals a arrestar i investigar els seus líders i diputats per una sèrie de delictes. De fet, l’autor confés del crim, Yorgos Rupakiás, va ser declarat ahir també culpable de tots els càrrecs. A més a més, van ser considerats culpables tots els acusats per l’intent d’assassinat el mes de setembre del 2012 de diversos pescadors egipcis i l’atac l’any 2013 a un grup de militants del sindicat comunista PAME.

Després de fer-se públic el dictamen, milers de persones van aplaudir i van victorejar la decisió del Tribunal, en una manifestació multitudinària davant la Sala. Però poc després un petit grup dels que hi havia allà concentrats va començar a llançar còctels molotov, la qual cosa va provocar la intervenció de la policia antiavalots, que va respondre llançant gasos lacrimògens i dispersant la multitud amb un gran canó d’aigua. Totes les forces polítiques democràtiques del país van celebrar la decisió.

tracking