SEGRE

POLÈMICA INFORMACIÓ

El Govern espanyol llança un pla contra les 'fake news' vigilant la informació

Assegura que s'intenta complir una directiva de la Unió Europea || Aclara que el procediment lluita contra ingerències estrangeres i no busca censurar mitjans

La vicepresidenta primera y ministra de la Presidencia, Carmen Calvo.

El Govern llança un pla contra les 'fake news' vigilant la informacióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central ha aprovat un procediment d’actuació contra les conegudes com fake news mitjançant el qual monitoritzarà la informació i podrà sol·licitar la col·laboració dels mitjans de comunicació per perseguir la “difusió deliberada, a gran escala i sistemàtica de desinformació, que persegueixi influir en la societat amb finalitats interessades i espúries”. L’ordre, publicada ahir al BOE i firmada pel ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica que dirigeix Carmen Calvo, justifica aquesta decisió en “un dels pilars que sustenten les societats democràtiques” com és l’accés a la informació veraç.

En aquesta línia de coses, l’ordre assenyala que la informació permet a la ciutadania adquirir consciència i fonament per participar en els debats públics i, entre altres drets democràtics, en els processos electorals. Així mateix, l’Executiu s’escuda que aquest pla té com a finalitat donar compliment als requeriments establerts per la Unió Europea i implementar a nivell nacional les polítiques i estratègies promulgades en l’àmbit de la lluita contra la desinformació. Per fer-ho, expliquen que és urgent redefinir els aspectes implicats mitjançant la identificació dels òrgans, organismes i autoritats que formen el sistema, i marcar el procediment de les seues actuacions.

L’Executiu de Sánchez diu que el pla vol evitar ingerències estrangeres en processos electorals

La secretaria d’Estat de Comunicació va aclarir que aquest procediment “té com a finalitat evitar la ingerència estrangera en processos electorals, així com detectar campanyes promogudes des de l’exterior que puguin danyar els interessos nacionals del nostre país”.

Segons va explicar, es tracta d’una resposta directa a la petició de la Unió Europea de desenvolupar plans nacionals coordinats contra la desinformació, que en el cas d’Espanya data del 2018, amb l’objectiu d’una actuació més coordinada a nivell comunitari i d’acord amb els valors democràtics de les nostres societats.

Afegeix que aquest procediment busca “definir una metodologia per a la identificació, anàlisi i gestió d’esdeveniments desinformatius” i es proposa el marc i la composició d’un equip de treball per a l’elaboració d’una Estratègia Nacional de Lluita contra la Desinformació.

tracking