SEGRE

POLÍTICA ECONOMIA

Brussel·les avala el pla pressupostari per al 2021 d'Espanya, però avisa de l'alt deute

La Comissió Europea demana vetllar per la sostenibilitat fiscal a mitjà termini || L'AIReF creu que el deute s'estabilitzarà en el 120% del PIB durant dècades si no es prenen mesures per atallar-lo

La vicepresidenta d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, al costat del president Pedro Sánchez.

La vicepresidenta d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, al costat del president Pedro Sánchez.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va publicar ahir el resultat de l’examen econòmic i fiscal a què sotmet cada tardor els països comunitaris i va donar el vistiplau al pla de pressupostos d’Espanya per al 2021, que li va remetre a mitjans d’octubre el Govern central, perquè se cenyeix a la recomanació de fer el necessari davant la pandèmia del coronavirus. Tanmateix, va demanar prestar atenció a la sostenibilitat fiscal a mitjà termini per l’alt nivell de deute. A més va avisar que la pandèmia està accentuant els desequilibris econòmics que ja arrossegava.

Malgrat que les regles fiscals estan suspeses temporalment per l’impacte de la pandèmia, la Comissió va alertar que el dèficit públic espanyol ascendirà al 12,2% del PIB aquest any, mentre que el deute públic, que no ha deixat de créixer en els últims anys, s’espera que arribi al 120,3% del PIB a finals del 2020 a causa de les mesures que ha hagut de prendre el Govern central per fer front a la pandèmia. Per això, si bé els pressupostos “s’ajusten globalment” a la recomanació adoptada per l’executiu europeu, Brussel·les va convidar Espanya a “revisar periòdicament l’ús, l’eficàcia i l’adequació de les mesures de suport i estar preparada per adaptar-les segons sigui necessari a les circumstàncies canviants”.

La CE no va mostrar preocupació per la revalorització de les pensions amb l’IPC

El Govern de Pedro Sánchez, tanmateix, no és l’únic al qual Brussel·les va dirigir aquesta advertència, ja que també va llançar el mateix missatge a Bèlgica, França, Grècia, Itàlia i Portugal. Malgrat tot, en línies generals, va aprovar els projectes pressupostaris dels 27 socis.

Al contrari que en anys anteriors, la CE no va avaluar si els països compliran les metes de dèficit que exigeixen les normes comunitàries, ja que la pandèmia va obligar a suspendre-les temporalment per permetre la ingent despesa pública necessària, i va recomanar prendre totes les mesures necessàries per recolzar les seues economies.

Malgrat aquest avís, el vicepresident de la CE, Valdis Dombrovskis, no es va mostrar preocupat per la revalorització de les pensions conforme a l’IPC o la pujada del sou dels funcionaris un 0,9% que incorpora el pla pressupostari espanyol, ja que Espanya no figura entre els països “assenyalats” per la “presència substancial de mesures amb un efecte permanent d’augment del dèficit”. Per la seua part, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) va advertir que el deute públic espanyol s’estabilitzarà al voltant del 120% del PIB en les dos pròximes dècades si no es prenen mesures per atallar-lo, encara que els fons europeus podrien corregir entre 4 i 10 punts aquesta xifra el 2030.

MADRID

Unides Podem va tornar ahir a desmarcar-se del PSOE en matèria d’habitatge a l’aliar-se amb ERC i la CUP per reclamar al Congrés la suspensió de tot desnonament sense alternativa habitacional i el tall de subministraments bàsics. Aquesta proposta va en línia amb l’esmena que la formació va registrar aquest dimarts als pressupostos de la mà d’ERC i Bildu. La iniciativa no va provar bé als socialistes, que van acusar els seus socis de govern d’haver incomplert l’acord que tenien de registrar de forma conjunta totes les seues esmenes als pressupostos generals. La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, va assenyalar que no veu “necessari plantejar un conflicte” quan els dos partits estan “d’acord a protegir les persones vulnerables”. Així mateix, va assegurar que li agradaria comptar amb “el màxim suport parlamentari” als pressupostos i, en concret, amb el principal partit de l’oposició. “No entenc com no està sent constructiu”, va asseverar.

El suport de Bildu als pressupostos i també el d’ERC va provocar ahir un nou enfrontament entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado, durant la sessió de control celebrada ahir al Congrés dels Diputats.

El popular va acusar el socialista d’arribar a acords “que el perseguiran tota la seua vida” i de “mentir a tothom” al negar-ho de forma “infame”. Així mateix va criticar els acords assolits amb ERC per pactar la llei Celaá. “No només ha cedit amb Bildu, també amb els independentistes al vetar el castellà i amb els radicals al vetar l’educació concertada i l’educació especial”, va asseverar el líder de l’oposició. Per la seua part, el president del Govern central va acusar el PP de seguir la tàctica de Donald Trump, “polaritzant” i volant els “ponts” per al diàleg mitjançant l’ús de fake news i de no reconèixer la seua derrota electoral, per la qual cosa ara busquen, segons el seu parer, deslegitimar uns pressupostos “bons per al país”. Sánchez també va insistir que no acceptarà “vetos creuats” i que dialogaran amb totes les forces parlamentàries per tirar endavant uns comptes que va definir com a “progressistes” i “inclusius”. Aquesta resposta va arribar després que la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, li demanés aclarir ja si vol un suport “moderat”, amb referència a Cs, o si prefereix uns pressupostos “radicals” pactats amb “les forces separatistes”.

L’Estat farà inversions malgrat el bloqueig dels fons europeus La vicepresidenta d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va assegurar ahir que el Govern espanyol preveu posar en marxa les inversions vinculades al pla de recuperació quan s’aprovi el pressupost del 2021, malgrat l’amenaça de bloqueig dels fons europeus. En una entrevista a Onda Cero, la vicepresidenta es va mostrar confiada a superar els bloquejos de Polònia i Hongria al pressupost europeu davant del rebuig del mecanisme que vincula la recepció de fons respecte a l’Estat de dret, i espera que els recursos arribin “com més aviat millor”. En qualsevol cas, Calviño va explicar que la previsió d’emissió de deute per al 2021 ja cobriria les inversions lligades a aquests fons europeus i que el que es farà serà anar adaptant el calendari a la recepció dels recursos.

tracking