SEGRE

ESNOTICIA

Els països de la UE avancen cap a la immunització de manera desigual

Fins al moment només un 5% dels ciutadans han rebut almenys una dosi de la vacuna || Malta lidera el rànquing amb un 10,6% i Espanya se situa a la mitjana

La Comissió Europea espera rebre entre l’abril i el maig tres-cents milions de dosis de vacuna.

La Comissió Europea espera rebre entre l’abril i el maig tres-cents milions de dosis de vacuna.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bloc europeu té com a objectiu vacunar el 70 per cent de la població a finals de setembre, però per ara el ritme d’inoculació va avançant lent i de manera desigual entre els diferents països. Segons assenyalen les últimes dades publicades pel Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès), fins al moment només un 5% dels adults han rebut alguna dosi de la vacuna.

Aquesta xifra baixa al 4,2 per cent si ens fixem en les dades aportades per la pàgina web Our World in Data de la universitat d’Oxford, que apunta també que només el 2% dels ciutadans ja estaria immunitzat totalment (amb les dos dosis necessàries). Segons va assenyalar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, aquest dijous, per ara l’objectiu és tancar aquests primers dos mesos de vacunació amb almenys el 6,4 per cent dels europeus vacunats.

Malta, amb el 10,6 per cent de la població vacunada almenys amb una dosi, és per ara el país que lidera el rànquing europeu, seguit per Dinamarca (7,4%) i Finlàndia (6,7%). Al darrere es trobaria Espanya (5%), França (4,9%) i Alemanya (4,8%).

Malgrat que el pla de vacunació comunitari va més lent del previst, en gran part a causa dels retards per part de les farmacèutiques en l’entrega de dosi, la Comissió Europea confia que aquest pugui accelerar-se a partir del mes d’abril. Brussel·les espera que durant els primers mesos del segon trimestre de l’any arribin uns tres-centes milions de vacunes, comptant sempre que les companyies respectaran els compromisos d’entrega pactats als contractes de compra anticipada negociats entre les dos parts. Això permetria que un 45 per cent de la població de la UE estigués immunitzada a finals del mes de juny.

A més, a partir de l’abril s’espera poder comptar també amb el fàrmac desenvolupat per la farmacèutica Johnson & Johnson, sobre la qual l’Agència Europea del Medicament (EMA per les sigles en anglès) té previst pronunciar-se a mitjans de març sobre la seua autorització. Els estats europeus han comprat dos-cents milions de dosis d’aquesta vacuna per al 2021, si bé es desconeix quantes n’entregaran en el segon trimestre de l’any. El fàrmac compta amb una efectivitat propera al 70 per cent i només necessita una injecció.

tracking