SEGRE

TRIBUNALS ESPIONATGE

La Xina i el Canadà firmen la pau en el cas Huawei

L'hereva de la tecnològica, detinguda a Toronto, torna al país després d'arribar a un pacte amb els EUA per no ser jutjada i Pequín allibera 2 canadencs arrestats com a represàlia

L’hereva de Huawei, Meng Wanzhou, a l’arribada a la Xina.

L’hereva de Huawei, Meng Wanzhou, a l’arribada a la Xina.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La directora financera de Huawei, Meng Wanzhou, va tornar ahir a la Xina després que el Canadà l’alliberés al cap de gairebé tres anys de litigi en virtut d’un acord amb les autoritats nord-americanes, que havien demanat la seua extradició, per suspendre el procés judicial per frau contra ella.

La seua posada en llibertat va coincidir amb l’alliberament de Michael Spavor i Michael Kovrig, dos canadencs arrestats a Pequín des del desembre del 2018 en aparent represàlia per l’arrest al Canadà de la directiva, encara que el gegant asiàtic sempre ha negat que les detencions tinguessin cap relació amb el cas Meng. Els alliberaments simultanis suposen l’inici del final d’una de les pitjors crisis en la història de les relacions diplomàtiques entre el Canadà i la Xina i obre la porta a un possible acostament entre la potència asiàtica i la Casa Blanca.

El cas va esclatar l’1 de desembre del 2018, quan la filla del fundador de Huawei va quedar detinguda per les autoritats canadenques a petició de les dels EUA, que l’acusaven d’infringir les sancions nord-americanes sobre l’Iran, i reclamaven la seua extradició. Pequín es va enfurismar davant del que va percebre com un atac polititzat contra una de les seues empreses punteres i com a represàlia va detenir els dos canadencs com a sospitosos d’espionatge.

Meng va quedar en llibertat ahir després d’arribar a un acord amb un tribunal nord-americà pel qual reconeix gran part de les acusacions de frau bancari i a canvi es paralitza la seua extradició als Estats Units. Tot seguit la Xina va deixar en llibertat els dos ciutadans canadencs, coneguts com “els Michaels”.

Tant la directora financera de la tecnològica Xina com els dos homes van ser rebuts als seus respectius països com a herois, ja que en tots dos casos van classificar les detencions de “persecució política”.

tracking