SEGRE
Vista de Rialp.

Vista de Rialp.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Canviar l’enllumenat, instal·lar plaques solars a la coberta esportiva o convertir el passeig en espai saludable, alguns projectes

De “positiu” titlla el balanç dels dos primers anys de legislatura l’alcalde, Gerard Sabarich. Amb l’entrada de nous regidors, es va iniciar un camí d’entesa entre govern i oposició “que és d’agrair”, i que va ajudar a dissenyar una estratègia comuna per afrontar els estralls de la Covid. Obligats a suspendre activitats i destinar diners a pal·liar els efectes de la pandèmia, de mica en mica “ens hem anat adaptant i estem engegant”, assenyala.

Ara és el moment de tirar endavant nous projectes, a l’empara dels fons Next Generation. Com a teló de fons, “apostem per l’eficiència energètica i per la mobilitat sostenible”, apunta. En aquest sentit, planegen canviar l’enllumenat integral de tots els nuclis. D’altra banda, a l’edifici consistorial, pretenen millorar els tancaments i aïllaments així com substituir l’enllumenat per leds a l’ajuntament i les escoles. I en la nova coberta esportiva, instal·lar plaques solars al sostre, “de forma que el 80% ho destinarem a autoconsum i el 20% a vendre llum, com permet la normativa”. També és en cartera millorar la zona d’autocaravanes i convertir en un espai saludable el passeig que comunica la benzineraamb Rialp.

Cal un millor finançament local i més autonomia municipal, i ateses les limitacions en urbanisme, necessitem que canviï la llei

Un altre projecte, que “han d’examinar els tècnics si és viable”, és aixecar la plaça de l’ajuntament i condicionar un aparcament soterrani i gratuït, “de manera que la gent es pugui desplaçar amb bicis o patinets elèctrics, alhora que convertirem en zona de vianants els carrers”. A la “recta final” es troba una vella reivindicació, com és crear una via verda entre Sort i Rialp. I és que l’esport és tot un actiu a Rialp, que es vol potenciar amb rutes de senderisme i BTT. “Tenim les pistes de Port Ainé, futbol amateur, escola de futbol i campus de futbol a l’estiu”. I promouen la Matxicots, una cursa de muntanya referent a Catalunya i amb un fort impacte econòmic. Torneig de futbol base, fira d’oficis i menestrals o festival de música són altres iniciatives ben consolidades.

Hem de fer polítiques per repoblar, ens calen bones carreteres, bones connexions a internet, així com promoure més habitatge

No obstant això, les idees es topen amb la realitat d’uns recursos sovint insuficients. Al parer de Sabarich, cal “un millor finançament local i més autonomia municipal”. “Els ajuntaments tenim moltes limitacions quant a urbanisme, necessitem que canviï la llei i gaudir de més autonomia. Tothom es regeix per la mateixa normativa, però no és la mateixa realitat”, adverteix. “Tenim un finançament precari, ens falten més recursos per donar més serveis als veïns i fer noves propostes per ajudar el territori.” Per això, poden brindar tot un ventall d’oportunitats propostes com els Jocs Olímpics. “En soc un clar defensor, no atempten contra l’urbanisme, són autofinançats i generen unes inversions que beneficien el territori”.

Un territori de muntanya amb població sota mínims, on cal intervenir per frenar el degoteig. “Tinc la teoria que el món urbà col·lapsarà i que la gent veurà que és insostenible viure a les grans ciutats”. Per això, “més que despoblament, parlo de repoblament, hem de fer polítiques per repoblar, necessitem bones carreteres, bones connexions a internet, ja que la fibra arriba a Rialp, però no a alguns pobles”. I com que es pateix un seriós problema de manca d’habitatge, “volem promoure habitatge social o construït per iniciativa particular”. “Hem d’incidir a millorar clavegueram o carreteres, perquè els que visquem aquí tot l’any ho patim”. 

Gerard Sabarich alcalde de Rialp.

Gerard Sabarich alcalde de Rialp.

tracking