SEGRE

Deu anys de l'Arborètum, el jardí botànic de Lleida

L'Arborètum, infraestructura pertinent al Parc Agrobiotech Lleida, celebra enguany la primera dècada de vida des de la seva inauguració

Deu anys de l'Arborètum, el jardí botànic de Lleida

Deu anys de l'Arborètum, el jardí botànic de LleidaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La creació de l’Arborètum-Jardí Botànic de Lleida Dr. Pius Font i Quer se situa el mes de setembre de 1988. En aquelles dates, s’organitza des de la secció de Botànica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Institut Botànic de Barcelona i les tres universitats catalanes d’aleshores (UB, UAB, UPC) un Simposi Internacional de Botànica per commemorar el primer centenari del naixement del Dr. Pius, el botànic lleidatà. En aquest simposi va néixer la proposta de la creació d’un jardí botànic a Lleida que portés el nom de Font i Quer, tot i que la seva creació també s’ha de vincular a la implementació de les titulacions universitàries de l’àmbit forestal a Catalunya (Enginyeria Tècnica Forestal el 1989 i Enginyeria de Forests l’any 1992), ambdues a Lleida. El mes de febrer de 1999, es va presentar a l’Ajuntament de Lleida les Directrius pel Desenvolupament de l’Arborètum de Lleida, la finalitat era definir les bases per a la creació d’un jardí botànic especialitzat en espècies arbòries, un Arborètum.A partir d’aquella data es va començar a estudiar com hauria de ser l’Arborètum de Lleida, tant a l’àmbit municipal com universitari.

L’any 2000 es va iniciar la redacció del projecte: un jardí d’arbres que es vol ubicar en una finca de quasi vuit hectàrees a Ciutat Jardí, entre les dependències dels Bombers i l’ETSEA. El projecte va incloure una plaça, diversos vials, làmines d’aigua, un rierol i diversos biomes, paisatges vegetals i unes 400 espècies vegetals. Entre els mesos de gener i abril de 2009 va començar la plantació principal, tot i que la inauguració de l’obra no es va fer fins al març de 2011.

Fins a l’any 2013 no es va poder obrir al públic, ja que es va haver de dur a terme l’aclimatament i l’adaptació de les plantes a l’espai.Finalment, el 26 d’abril de 2013, s’obre al públic i es dona a conèixer a la ciutat. Transcorreguts 10 anys, l’Arborètum-Jardí Botànic de Lleida compta amb més de 700 espècies, que són visitades per entre 9.000 i 11.000 persones a l’any de les quals el 30% dels visitants ho fan en grups i el 70% d’aquestes visites són guiades per personal del Jardí.

tracking