SEGRE

Recullen firmes per evitar que la Generalitat sacrifiqui una vaca de Tortosa

Agricultura afirma que actua per garantir el compliment de la normativa en matèria de traçabilitat, sanitat animal i salut pública

Una granja de vaques.

El Govern autoritzarà el ramader a vendre llet crua sense pasteuritzarLleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El santuari d’animals Hogar ProVegan de Tarragona ha recollit més de 160.000 firmes a la plataforma Change.org per evitar que la Generalitat sacrifiqui la vaca Margarita. Segons un comunicat de Hogar ProVegan, Margarita és una vaca que viu en una finca de Tortosa (Tarragona) des de fa 4 anys, quan "un ramader la hi va regalar a un amic que tenia una finca on pogués viure tranquil·la".

Per això, han remarcat, el propietari de la finca mai no va inscriure la vaca en el registre de bestiar i, després de la denúncia d’una veïna, l’administració ha iniciat els tràmits per al sacrifici de l’animal atenent la legislació de la Comunidad Económica Europea que assenyala que "tot bestiar no identificat serà sacrificat".

Des de Hogar ProVegan al·leguen que "Margarita mai no ha estat, ni serà feta servir, com a bestiar" i que "no és un animal d’explotació sinó un animal de companyia, que mai no ha estat utilitzat per a la cria o espectacles." Per aquest motiu, asseguren des de l’entitat animalista, la vaca de Tortosa "hauria de ser considerada com a animal de companyia.

Per la seua part, el departament d’Agricultura ha recordat aquest dimecres mitjançant un comunicat que acreditar la traçabilitat i complir amb els programes de sanitat animal és responsabilitat del propietari dels animals, i l’administració "té l’obligació de garantir que es compleixen tots els requisits sanitaris i de benestar previstos a la normativa, europea, estatal i catalana, per garantir que no hi ha riscos per a la seguretat alimentària, la salut pública ni la sanitat animal".

És obligació de l’Administració competent exigir als propietaris dels animals el compliment de la normativa i actuar davant dels casos en què l’animal no està identificat i el propietari tampoc no pot acreditar el seu origen, ni situació sanitària. L’objectiu és evitar que aquests animals suposin un risc sanitari, puguin acabar propagant malalties o entrant a la cadena alimentària sense les garanties necessàries, asseguren des d’Agricultura.

En el cas de la vaca procedent d’una explotació de Tortosa no registrada com a explotació de producció, Agricultura diu que no té cap tipus d’identificació ni la documentació sobre el seu historial veterinari i situació sanitària. A més, afirma que es va informar el propietari de la infracció comesa, de la sanció corresponent i de l’actuació prevista per la normativa en cas que no es pogués arribar a acreditar la traçabilitat i identificació de l’animal.

En aquesta línia s’està treballant amb el propietari a fi de trobar una solució a la situació, segons Agricultura. No obstant això, en el dia d’avui, tanmateix, no només no s’ha pogut acreditar l’estat sanitari, la identificació i procedència de l’animal, sinó que aquest ha estat traslladat, sense autorització, en un Santuari d’animals, amb la qual cosa s’ha forçat una situació que encara complica més la resolució del conflicte, diu el comunicat d'Agricultura.

tracking