SEGRE

NORMATIVA

El bisbe de Solsona, vol prohibir els actes laics a les esglésies

El bisbe de Solsona fixa uns criteris per “restringir esdeveniments extralitúrgics inadequats” || Només els autoritzats pels rectors i es vetaran celebracions interreligioses i no cristianes

Concurs de sardanes a l’interior de l’església de Santa Maria de Cervera el setembre del 2015.

Concurs de sardanes a l’interior de l’església de Santa Maria de Cervera el setembre del 2015.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, pretén limitar els esdeveniments laics com concerts i representacions teatrals en temples de la seua diòcesi i per això ha fixat uns criteris “que ajudin els rectors que vulguin restringir aquells actes extralitúrgics inadequats”. Novell ho ha anunciat en la glossa parroquial publicada diumenge passat, 30 d’abril. El document porta per títol Criteris per a l’ús de les esglésies i les capelles per a actes extralitúrgics i pot consultar-se a la pàgina web del bisbat (http://bisbatsolsona.cat).

El bisbe assegura en la missiva dominical que “un servidor se n’ha fet un tip, de veure el que no toca a moltes de les nostres esglésies”, i recorda que “ja fa anys que obrim els temples a concerts de música i a altres actes culturals. Si a l’inici es feien concerts de música religiosa, progressivament es van incorporar composicions profanes i, més puntualment, representacions, festes, xarrades i fins i tot actes sectaris”.

Novell argumenta que això es devia, en el seu moment, a l’absència de locals a molts pobles. Però ara, segons puntualitza en la glossa, “a diferència de l’època en què va començar aquest fenomen, hi ha teatres i locals socials a tots els pobles”. Per a això demana “que els promotors d’aquests actes comprenguin que, malgrat el costum creat, han de buscar espais més adequats”.

Demana als promotors “que, malgrat el costum creat, han de buscar espais més adequats”

El document es basa en quatre criteris. En el primer, afirma que “poden tenir lloc a les esglésies concerts i altres actes culturals sempre que el contingut i la finalitat sigui la pregària, l’evangelització, la caritat i el diàleg de la fe i la cultura”. En aquest cas, els esdeveniments que no siguin organitzats per la mateixa parròquia hauran de ser expressament autoritzats pel rector, després d’estudiar la sol·licitud amb les característiques de la celebració. Així mateix, en aquests casos, es podrà establir una aportació econòmica dels organitzadors en concepte de despeses. El segon i el tercer criteris són no permetre als temples “actes religiosos no cristians” i “actes interreligiosos”. Finalment, en esglésies propietat d’entitats civils o cedides en què hi ha un culte més o menys habitual, es vetaran “actes obertament contraris a la santedat del lloc”. En aquest cas, els sacerdots hauran “d’impedir-los i, si és necessari, procedir a la revocació de la cessió del temple” i fins “cessar el culte i demanar la incoació d’un expedient de dessacralització del temple”.

La diòcesi de Solsona està dividida en 174 parròquies de comarques de l’Urgell, Pla d’Urgell, Segarra, Solsonès, Bages i Berguedà.

Les claus

  • Rectors “incòmodes”. Novell afirma que “un bon nombre de rectors es troben incòmodes davant de moltes de les peticions que reben però tenen dificultats per rebutjar-les perquè ja estan consolidades”.
  • Contingut de l’acte. Hi podran tenir lloc concerts i altres actes culturals sempre que el contingut i la finalitat siguin la pregària, l’evangelització, la caritat i el diàleg de la fe i la cultura.
  • Peticions. Les entitats hauran de demanar permís als rectors presentant una sol·licitud en la qual s’expliquin les característiques de l’esdeveniment. El sacerdot podrà fixar una aportació econòmica i vetllaran perquè no s’utilitzi l’altar i “pel respecte en el vestir tant dels que hi intervindran com dels assistents”, entre altres aspectes.
  • Esdeveniments no cristians. No es permet ran ac tes rel igiosos no cr ist ians ni interreligiosos.
  • Dessacralitzar el temple. En temples propietat d’entitats civils i cedits, el rector haurà de vetllar perquè els esdeveniments no siguin contraris “a la santedat del lloc”. Es podrà cessar al culte o dessacralitzar-los. 
tracking