SEGRE

ESNOTICIA

Mariano Rajoy aconsegueix ser investit president després de 314 dies

Gràcies a l’abstenció socialista i el suport de Ciutadans i de Coalició Canària

Hillary Clinton Media

Hillary Clinton 1Hillary Clinton Media

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PP, Mariano Rajoy, va ser investit ahir president del Govern amb 170 vots a favor (PP, Ciutadans i Coalició Canària) i l’abstenció de 68 diputats del PSOE, mentre que 111 parlamentaris van votar-hi en contra. D’aquesta manera, continuarà com a inquilí de la Moncloa després de 315 dies en funcions i després d’afrontar una investidura fallida a finals del mes d’agost.

Els diputats del PP el van ovacionar dempeus al ser reelegit i la seua primera salutació amb encaixada va ser per al portaveu del Grup Socialista, Antonio Hernando. Després, es va adreçar a Albert Rivera, amb el qual també es va estrènyer la mà i, a continuació, va donar també les gràcies a Ana Oramas (CC).

Als 137 diputats que va aconseguir el 26 de juny es van sumar els 32 del partit d’Albert Rivera i el suport d’Oramas. Aquests 170 vots i l’abstenció de 68 socialistes (quinze van votar no) permeten a Rajoy seguir al capdavant del Govern que, en aquesta nova etapa, segons les seues pròpies paraules, ha de canviar el “xip” i tenir la mà estesa al diàleg, preservant l’“essencial”.

En la sessió d’ahir només hi havia 349 diputats, després que l’exlíder del PSOE, Pedro Sánchez, presentés hores abans la seua renúncia a l’escó i no hi hagués temps material perquè prengués possessió de l’acta –si l’accepta– la següent a la llista per Madrid, la regidora de l’ajuntament madrileny Carlota Merchán. Pel camí han quedat episodis com la seua decisió el passat 22 de gener de declinar assistir a la investidura. Llavors va dir al rei que no estava en condicions de presentar-se perquè no tenia “els vots” i només li donaven suport els seus 123 diputats. Rajoy havia advertit en el seu discurs d’investidura tot l’arc parlamentari que la falta de majoria els fa a “tots responsables” de la governabilitat i “a tots competeix” que Espanya no només compti amb un govern, sinó que a més aquest sigui eficaç. “Espanya necessita alguna cosa més que una simple investidura, un govern en condicions de governar, no de ser governat; no demano un xec en blanc, sinó un govern.”

Quinze diputats socialistes trenquen la disciplina de vot

Un total de quinze diputats del Grup Socialista van trencar finalment la disciplina de vot i van mantenir ahir el seu no a Mariano Rajoy desatenent el mandat del comitè federal del PSOE, que va decidir l’abstenció.

Entre els que es van apartar del mandat del PSOE hi va haver els set parlamentaris del PSC, el consell nacional del qual es va reafirmar aquesta setmana en el no a Rajoy, la qual cosa podria portar a la revisió de les relacions entre els dos partits. Els diputats díscols van ser: Meritxell Batet, Manuel Cruz Rodríguez, Lidia Guinart Rodríguez, Marc Lamuà Estañol, Mercè Perea Conillas, Pere Joan Pons, Joan Ruiz i Carbonell, José Zaragoza, Zaida Cantera, Rocío de Frutos, Odón Elorza, Sofía Hernanz, María Luz Martínez Seijo, Margarita Robles i Susana Sumelzo.

El portaveu de la gestora, Mario Jiménez, va avisar que és “absolutament indispensable” revisar les relacions amb el PSC, després que set diputats socialistes catalans trenquessin la disciplina de vot en la investidura de Rajoy, però no va voler avançar possibles sancions als militants del PSOE que tampoc es van abstenir.

Durant el debat d’investidura, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va advertir Mariano Rajoy que els socialistes “vigilaran cada pas que faci”.

D’altra banda, Hernando va protestar en el ple d’investidura perquè el portaveu adjunt d’ERC, Gabriel Rufián, va anomenar traïdors els socialistes al donar el govern “als que persegueixen urnes i amaguen jaguars”, però aquest es va negar a rectificar les seues paraules. Hernando va assegurar que el PSOE “ha vessat sang” perquè ell “pugui estar avui aquí dient això”.

Rajoy celebra la seua investidura amb els diputats populars

Rajoy celebra la victòriaPartido Popular

tracking