SEGRE
A moltes ciutats a l'estiu es fan cues per comprar un bon gelat artesà.

A moltes ciutats a l'estiu es fan cues per comprar un bon gelat artesà.GABRIEL JOVÉ

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Plena canícula. Sobrevivim els restauradors a la calor i a la tempesta perfecta de l’estiu: riuades de gent, preus de matèries primeres pels núvols i poca demanda d’ocupació. Però, com sempre, ho fem amb resiliència característica del sector. Seguim.

Enguany hi ha una explosió gelatera. Arreu on vagis (excepte a Lleida, que sempre anem una mica tard) hi ha llocs on es fa cua per menjar un gelat original. Poden ser clàssics o també, com tot el que sigui instagramejable, hi ha nous sabors i colors impossibles, gelats sicilians o el meravellós afogatto italià. Tot va començar –o és el record que en tinc– quan els genials Roca van obrir, ja fa uns quats anys, la petita gelateria on es va reinventar el concepte de gelat. Com si haguessin fet tractes amb Willy Wonka, omplien el centre de Girona de refrescants dolços cremosos i glaçats. Recordo els famosos toppings de gominoles, galetes, fruits secs, núvols de sucre i una gran varietat de sabors impressionant que els Oompa Loompa del Rocambolesc (així és com es diu) serveixen en packagings impossibles. I així es van tornar a posar de moda els bons gelats (si és que mai van marxar).

Si aneu a Girona, Barcelona, Madrid o Houston no us ho penseu i entreu a degustar gelats ben fets amb noms originals com el Helado Oscuro o Rocanas. Després han anat arribant modes com els gelats enrotllats de Tailàndia, els gelats en planxa on et preparen damunt d’una planxa glaçada fruites, bescuits, galetes i gormanderies perquè es glacin i se’n facin una espècie de granissats.

I des de fa uns mesos, aquí, pot ser des de l’estiu passat, el brioche gelatto. El millor invent (provinent de Sicília) del món per menjar gelat. També soc fan del gelat al tall de la Glas, és clar! Com es pot rebutjar un tall de torró embolcallat per la galeta de neula d’una bona barra de gelat? Però un briox farcit de gelat? Jo he provat els de la madrilenya Zuccarru (ja que a Sícilia no hi he anat) i us puc dir que l’enuig que pots tenir si et cau una gota fatídica de gelat de xocolata als teus pantalons, amb el briox gelatto es redueix al mínim perquè la molla del briox captura tot possible canvi d’estat del gelat. Alhora, aquest queda impregnat pels gustos del que l’hem farcit. Briox + gelat, pot haver-hi res més pornogràfic?

I finalment, no només passem per la fantasia dels gelats, sinó que caminem per la sostenibilitat i la vida saludable, especialment en l’elaboració dels gelats amb llets de proximitat, amb fruites i verdures (heu provat mai la llima amb api?) també de km 0. L’artesania, en el fons, no deixa de ser una manera de fer les coses més conscientment. En aquesta línia trobem els gelats vegans, una dieta que cada cop segueixen més persones i que fan triomfar la gelateria que els elabora.

Els gelats estan de moda i si no que l’hi diguin al Josep Niubó de Lleida, que ha posicionat la seva gelateria Roli a Girona capital, on elabora autèntiques combinacions d’alta gastronomia amb gelats interessantíssims. No em vull deixar els boníssims gelats que acompanyen les postres al Ferreruela. Ara us en menjaríeu un, oi?

tracking