SEGRE

2.0

Comptant estrelles

Google confirma que l'opinió dels altres usuaris condiciona les nostres decisions 

Les opinions i valoracions dels altres usuaris, claus per comprar on line.Pixabay

Publicado por
jbc
Lleida

Creado:

Actualizado:

Internet ha transformat el comerç mundial de manera irreversible. Han canviat les maneres de vendre i de comprar, les botigues de tota la vida han vist com apareixien competidors fantasma deslocalitzats que obren les vint-i-quatre hores del dia tots els dies de l’any i els ciutadans hem estat abocats a un mercat global que sovint ens aclapara. Si vols comprar un tàper, per posar un exemple qualsevol, mentre a la botiga les opcions es limiten a l’estoc que tenen exposat, a internet les possibilitats es multipliquen. Són tantes les alternatives que el navegador ens va proposant que amb el temps també hem anat desenvolupant eines per destriar el gra de la palla, però l’essència del mecanisme és la mateixa: comprar i vendre

Si els botiguers van desenvolupant les seues estratègies en el mercat internacional, en què s’han de posicionar als cercadors i desenvolupar bones estratègies de màrqueting i adaptar-les constantment a les noves tendències, els usuaris també hem hagut d’adaptar-nos al nou mercat per prendre decisions. El preu, la rapidesa i el cost del transport, els descomptes o la possibilitat de tornar el producte sense cost afegit són algunes de les diferents variables que fem servir a l’hora d’escollir un portal o un altre. La fidelitat amb un comerç quan aquest només és una pàgina web i no una persona que coneixem és relativa, així que la tria sovint es mou segons les diferents possibilitats que tenim al nostre abast.

Ara bé, hi ha una variable que teòricament –sempre n’hi ha que fan trampa durant una temporada– no controla cap productor ni venedor: les valoracions i les opinions dels usuaris. En aquest sentit, un estudi de Google signat per Pablo Pérez, investigador del gegant tecnològic des de fa quinze anys, confirma el que molts venedors ja saben: les opinions molt sovint influeixen en les nostres decisions. Segons Pérez, la valoració positiva dels altres usuaris és la millor alternativa als descomptes per atreure clients.

En aquest sentit, hi ha dos etapes, escollir la marca i model concret entre les diferents opcions que tenim per cobrir la nostra necessitat i decidir a quina botiga ho comprarem. En ambdues eleccions, segons Neus Soler, professora col·laboradora dels Estudis d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya, “com a client sé que la informació de l’empresa està manipulada en el sentit que es desenvolupa perquè sigui atractiva i capti la meva atenció, i, per tant, sé que no és realment objectiva. Si vull fer la millor compra busco l’opció més objectiva, i aquesta informació és la que fa un altre client explicant la seva experiència de compra i d’ús del producte”. No és obligatori, però segons un estudi de la consultoria especialitzada en comerç digital Fun & Fuel, “el 94% dels cibernautes fan servir les ressenyes com a part de la seva recerca a l’hora de comprar un producte”. Això no vol dir que sigui una informació decisiva, encara que acostumen a ser força influents quan l’opinió dels internautes deixa el restaurant, la nevera portàtil o la botiga de roba per sota de les tres estrelles.

Aconseguir moltes opinions de cinc estrelles és tant important que fins i tot Amazon va haver de sortir al pas el 2022 de la denúncia segons la qual hi havia un mercat negre de compravenda d’opinions positives per influir en la resta d’usuaris, sense que el gegant del comerç en línia pogués assegurar quantes ressenyes falses es publiquen diàriament a la seua web alhora que assegura que treballa per erradicar-les. Si no tanca asfixiat per la competència digital, sempre ens quedarà l’opinió del botiguer del barri.

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking