SEGRE
quatre joies

quatre joiesSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

La Segarra és coneguda com a terra de castells tot i que recentment també ho és per la moda i els complements. I és que un dels avantatges de l’era digital és que ens permet treballar des de qualsevol lloc i seguir en permanent contacte amb els clients, i això és precisament el que ha fet que en els darrers anys una desena de professionals del sector hagin decidit tornar als orígens i establir el seu negoci a la “Catalunya profunda”. Casualment es van conèixer i van posar en marxa l’associació de roba i complements Vestim Segarra que, en plena pandèmia de la Covid, ha editat un catàleg amb les últimes tendències de sis d’aquestes dissenyadores i artesanes.

Gemma Oriol, presidenta de Vestim Segarra, explica que l’entitat va néixer de la casualitat quan diferents professionals de la moda i els complements exposaven algunes de les seves peces a Menta, una botiga de roba que hi havia al carrer de Santa Anna de Cervera. Un bon dia, la seva propietària, Mercè Boldú, i la directora del Museu Comarcal de Cervera, Carme Bergés, van tenir la brillant idea d’organitzar una desfilada a la Casa Duran i Sanpere, seu del museu de la capital de la Segarra.

La iniciativa va tenir molt èxit i el consell de la Segarra hi va veure més possibilitats ja que, a banda de donar a conèixer part del sector productiu de la comarca, podia servir per promocionar i fer difusió del ric patrimoni de la Segarra. Així va ser com va néixer Vestim Segarra que, a partir de llavors, ha anat organitzant diferents desfilades en indrets emblemàtics de la comarca com el castell de les Sitges o l’església gòtica de Sant Domènec de Cervera.

“La unió fa la força”

Quan l’associació i les seves desfilades van començar a ser conegudes, va esclatar la pandèmia de la Covid i ho va paralitzar tot. Més enllà d’enfonsar-se, van decidir reinventar-se per tal de continuar amb la promoció de les seves peces de forma unida, ja que consideren que d’aquesta manera es té més força i s’arriba més lluny.

I van decidir organitzar una sessió de fotos en un indret emblemàtic de la comarca, la Pleta de les Pallargues, per seguir també amb la seva filosofia de promocionar el territori que tant estimen i se senten seu. A partir d’aquí van editar un catàleg detallant a qui corresponen les peces que combinen i que llueixen les models.

Les participants en aquesta innovadora iniciativa són: Quatre Joies (joieria), Marta Huerta (moda femenina), Mireia Rius (complements), Marina Codina (festa i núvia), Gemma Oriol (moda femenina sostenible) i Oncredule (sabates).

Totes les participants s’han mostrat molt satisfetes amb l’acollida del catàleg tot i que han reconegut que l’objectiu és poder recuperar el tradicional festival amb la seva peculiar i popular desfilada quan la situació sanitària ho permeti.

En primera persona

Pot semblar que totes fan el mateix però cadascuna té la seva filosofia de treball. En aquest sentit, Gemma Oriol va impulsar fa aproximadament un any una marca de roba artesana i sostenible. Treballa amb cotó orgànic certificat i amb peces atemporals i “bàsics d’armari”, a la vegada que inicia la producció de cada peça a partir de la seva prevenda per tal de “no generar residus ni estocs innecessaris”.

Oriol reconeix que internet els ha obert moltes portes però també lamenta que “ara hi ha hagut un boom i tothom ha pujat al carro, cosa que fa que s’hagi de ser molt original per cridar l’atenció”. Marina Codina també ha decidit tornar a Cervera, des d’on ofereix vestits de festa i de núvia. Reconeix que “costa una mica, la gent aquí no està tan acostumada a la moda com a les grans ciutats”. Tot i això, afirma que “actualment amb les xarxes socials i la pàgina web arribes a tothom” i fa una valoració positiva dels inicis en el sector de vestits per a esdeveniments. Per la seva part, els inicis de la dissenyadora de complements Mireia Rius van ser gràcies a la desfilada organitzada al Museu de Cervera: “Em van proposar si volia fer els complements i, després de la bona acollida que van tenir, em van animar a seguir i aquí estic, faig complements de pell d’animals de consum, bosses de tela, mocadors...”. Marta Huerta, diplomada com a dissenyadora de moda, fa 9 anys que és al capdavant de la seva pròpia marca de roba, feina que des de fa tres anys compagina també amb una botiga a Lleida on ven peces seves i fa roba a mida.

Les seves creacions es caracteritzen per ser un patró comode, tenir un teixit suau i un disseny creatiu. Huerta afirma que “Vestim Segarra m’ha aportat fins ara suport, tribu i compartir coneixements i experiències a través de les desfilades o altres esdeveniments organitzats en comú”.

Per a ella, viure a la Segarra no és un impediment per dedicar-se a la moda: “Crec que com qualsevol ofici, saber captar la necessitat del client i tenir molt clar els valors que vols transmetre pot facilitar la viabilitat del negoci, des de la Segarra o des d’arreu.” Huerta considera que “és meravellós poder treballar de la teva passió, una feina molt agraïda en constant canvi i evolució com les tendències del moment, els hàbits de consum, la citació social...”.

Quatre Joies és una joieria de caps de setmana a Cervera, ubicada al carrer Major. Anna Garcia, Carles Molins i Mireia Iblau expliquen que “som un taller creatiu, compromès amb el medi ambient, tant amb els materials com amb els processos. Fem joieria d’autor: peces úniques i produccions limitades.

També recontextualitzem les joies antigues, treballant-les i reconvertint-les”. Volen oferir joies diferents, individuals i úniques i creuen que “ho estem aconseguint des del carrer Major, un lloc amb molt potencial artístic, ja que cada cop tenim més encàrrecs personalitzats i de redisseny, allunyant-nos d’altres estils comercials”.

Olga Valls d’Oncredule d’Anglesola, a l’Urgell, és una de les darreres incorporacions a Vestim Segarra. Valls està especialitzada en sabates d’home i de dona de pell, tot i que recentment ha introduït també la pell sintètica i els acabats que no són d’aquest material a petició de molts clients. Aquesta dissenyadora de sabates va coincidir amb Mireia Rius en una fira i posteriorment amb altres membres de l’entitat en un Gastrosarau. D’allí va sorgir la possibilitat de col·laborar i Valls en fa una valoració molt positiva: “Necessitava trobar-me amb dones del sector perquè em sentia molt sola, crec que establir sinergies ens ajuda a créixer.”

.

quatre joies

quatre joiesSEGRE

tracking