SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Per una ocupació estable i de qualitat

Tinent d’alcalde i regidora d’Ocupació i Responsabilitat Social

Creado:

Actualizado:

La situació actual demana corresponsabilitat estreta entre treballadors i treballadores i teixit empresarial.

La complexitat del mercat laboral marcada per la crisi econòmica de finals de la dècada passada s’ha vist agreujada amb la nova crisi sanitària per la Covid-19. Les seves conseqüències queden reflectides en les dures xifres registrades, a les quals s’han de sumar les més de 30.000 persones de la demarcació de Lleida afectades per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Les xifres posen de manifest la necessitat d’aplicar mesures i programes que contribueixin a la inserció immediata en el mercat laboral de les persones que han perdut la seva feina, ara o abans de la pandèmia. És vital aplicar polítiques actives d’ocupació, que sempre han estat la prioritat per a la regidoria d’Ocupació i Responsabilitat Social. Dintre d’aquestes polítiques, a l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) Salvador Seguí apostem per les adreçades a col·lectius vulnerables, com el de persones desocupades majors de 30 anys, mitjançant programes com el 30Plus. L’edat és un factor de risc en la cronificació de l’atur. Per això, és molt important realitzar accions immediates, per evitar que esdevinguin persones desocupades de llarga duració i amb més dificultats per aconseguir una inserció laboral efectiva.

La majoria dels programes ocupacionals se centren en intervencions orientades a preparar les persones per a l’ocupació, però donen poca atenció als requisits de les empreses on aquestes persones han de ser inserides, i les seves necessitats, marcades per un mercat laboral exigent i en constant moviment. D’aquí neix 30Plus, que no oblida mai les necessitats de les persones i té clar que són la prioritat. S’analitzen els requisits de l’empresa i l’encaix d’aquestes persones en el seu teixit productiu. En funció de la demanda del mercat de treball del territori se seleccionen les persones més adients, a les quals s’ofereix una formació adequada. És a dir, a més d’un contracte laboral, el programa ofereix una formació complementària, que es fa a la mateixa empresa o a l’IMO, per afavorir-ne la contractació estable.

Per aconseguir aquesta continuïtat esdevé essencial un procés personalitzat d’acompanyament al lloc de treball. Inclou un seguiment de cada usuari/a que realitza el personal tècnic del programa per facilitar-ne la integració, perquè l’essència de l’IMO sempre és i serà tenir les persones al centre. El factor humà és bàsic per assolir els nostres objectius i també implica l’empresa mitjançant el suport i l’assessorament en la tramitació de les subvencions econòmiques i fent el seguiment de la formació i adaptació de la persona.

L’experiència ens ha demostrat al llarg dels anys que si tenim en compte les dues parts, persones treballadores i teixit empresarial, aconseguirem un millor encaix per combatre un dels mals de l’actual mercat laboral: la precarietat en gran part dels nous llocs de treball. Cal potenciar la creació d’ocupació estable i de qualitat, una lluita que tenim molt present i que es plasma amb programes com el 30Plus, que incideix en aquesta qualitat de l’ocupació, donant suport a la contractació mínima de 9 mesos, perquè les persones desocupades que hi participin s’insereixin definitivament en el mercat de treball. Això sí, prioritzant els col·lectius més vulnerables com són les persones en situació de risc d’exclusió social, persones amb baixa qualificació professional, majors de 45 anys, dones en situacions de violència de gènere o persones nouvingudes en situació de desavantatge laboral. Ja fa cinc anys que a l’IMO vam apostar per aquest programa finançat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i pel Servei Públic d’Ocupació Estatal i els bons resultats ens acompanyen: s’ha informat i assessorat 896 empreses, s’han gestionat més de 500 ofertes de feina, s’han realitzat 340 contractes subvencionats a empreses del territori i s’han atès 1.100 persones. I més de la meitat d’aquestes o fins a un 60% es queden a les empreses contractades. Unes xifres que s’incrementaran a partir d’aquest mes de setembre amb l’inici de la nova edició del programa, amb el qual seguirem informant i ajudant tant les empreses com les persones en recerca de feina, per poder reprendre amb més força que mai la recuperació econòmica i social del nostre territori.

Ara, més que mai, l’equip interdisciplinari de l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí, treballarà amb l’objectiu de combatre la complicada situació actual que ens ha tocat viure. Treballant colze a colze empreses, persones seleccionades i l’IMO aconseguirem aportar talent al teixit productiu i garantir ocupació de qualitat.

tracking