SEGRE

Albert Torra Cabello.

Joves, us necessitem!

Vicepresident de la Federació Catalana de Donants de Sang

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creado:

Actualizado:

SR. DIRECTOR: Aquest estiu està sent un període molt complicat pel que fa a donacions de sang. Les reserves han caigut un 30% i la perspectiva sembla no ser massa esperançadora. Quin creieu que en pot ser el motiu? La gent està prou motivada per anar a donar sang? Penseu que el gest d’obrir els braços i donar una part del nostre cos significa molt més que ser generosos o solidaris. Sovint, la gent que som membres de les Associacions de Donants de Sang d’arreu de Catalunya diem que donar sang és un deure cívic i social que, a més d’humanitzar-nos, ens fa millors persones. I, més encara, creiem que donar sang és un privilegi. Les persones que gaudim de bona salut sabem que avui podem donar sang i ajudar a millorar el dia a dia d’aquella gent que ho necessita, fins i tot salvar-los la vida. I demà? Continuarem tenint el mateix privilegi? O serem nosaltres qui la necessitarem? Tots som importants, encara que no puguem donar-ne, per transmetre aquesta petita reflexió a amigues i amics, familiars, companys i companyes de feina, etc. i fer-los entendre que sense la seva sang molta gent no podria viure. Així de senzill. Infinitat d’intervencions quirúrgiques i trasplantaments, hemorràgies postpart, malalties minoritàries, malalts de càncer, anèmies, accidents, etc.

Penseu que cada any, a Catalunya, més de 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben durant el part (a vegades fins a 20 bosses). En aquest sentit, els motius més freqüents pels quals un pacient pot necessitar transfusions són els càncers, les hemorràgies intestinals, els infarts, les fractures o malalties de la sang com ara les anèmies. Per venir a donar sang només cal que us apunteu al web donarsang.gencat. cat i reserveu cita prèvia perquè l’equip mèdic pugui tenir una previsió a l’hora d’atendre-us.

En general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut (d’entre 18 i 70 anys) i que pesi 50 quilos o més. Proveu-ho perquè, un cop hàgiu donat sang, us sentireu més feliços! Aquesta època que passem és força delicada perquè el tancament d’universitats, escoles i el teletreball a les empreses han fet que menys persones hagin vingut a donar sang, però de tota manera, cada dia, necessitem més de 1.100 bosses de sang.

M’agradaria fer una crida als i les joves de les nostres contrades perquè mirin al seu voltant, reflexionin i pensin en alguna persona més propera que necessiti millorar la salut (per la causa que sigui). Tot i l’enrenou global que està caient, tot i el futur immediat que ja ens afecta (i molt), tot i la gran inestabilitat que cada dia observem en el caràcter i el “saber estar” i “saber ser” de la gent, hem d’autoconvèncer-nos de la nostra generositat i altruisme, compartint un xic de la nostra sang, de la nostra essència. Des d’aquestes línies vull agrair la implicació incondicional de totes les persones que formen la xarxa de donants de sang de Catalunya, com també dels professionals del Banc de Sang i Teixits i de totes les entitats afins a la nostra causa, que amb el seu exemple ens transmeten les dosis necessàries d’optimisme per seguir fomentant la donació de sang.

Aquesta mateixa setmana, des de la Fundació Renal Jaume Arnó, tot parlant amb el seu director, l’Ignacio, em va dir unes paraules que em van recordar per què és tan important que les persones donants continuem regalant una part de nosaltres: “Albert, podem sentir-nos orgullosos de viure a Catalunya perquè estem al lloc amb més possibilitats del món de ser trasplantats.” Som un referent mundial en generositat. Fem-ho notar! Joves, preneu nota, perquè vosaltres heu d’anar agafant el relleu! Us hi animeu?

tracking