SEGRE

Creado:

Actualizado:

Sra. Directora: El fet que Lleida sigui percebuda per molts com una ciutat bruta és un problema que fa molts anys que arrosseguem. Qui no ha pogut contemplar, caminant pels seus carrers, papereres plenes a vessar en què part del contingut s’escampa, contenidors envoltats d’escombraries, papers, plàstics i llaunes a terra, etc. que recorden la imatge d’una ciutat tercermundista?

Davant d’aquesta realitat palesa, un servidor es pregunta si es tracta d’un malefici que haurem de suportar fins a la fi dels segles. I després d’una breu reflexió, em responc que revertir aquesta situació és possible. A condició, però, que posem fil a l’agulla amb coratge. Podria ben bé ser tema per a un debat públic. De moment, però, em limitaré a suggerir algunes actuacions:

  1. Instal·lar més papereres als carrers. Amb la qual cosa, evitaríem que acabessin plenes de gom a gom les que hi ha i reduiríem la distància que les separa, la qual cosa les faria més accessibles.
  2. Endegar una intensa campanya de conscienciació de la ciutadania. Això podria originar sinergies entre els vianants, advertint-nos mútuament de forma serena i educada.
  3. Posar més agents cívics als carrers per tal de cridar l’atenció –i denunciar quan sigui pertinent– a tots aquells vianants amb comportaments incívics.
  4. Ser contundent a l’aplicar sancions a aquelles per sones que siguin reincidents o faltin el respecte als agents cívics quan els facin alguna amonestació. En molts casos, més que de caràcter econòmic, podria tractar-se de prestacions de serveis a la comunitat com ara netejar els carrers, entre altres.

Sospito que una gran part dels infractors deuen ser adolescents als quals la nostra societat, malauradament, en lloc d’oferir-los valors els deseduca. Per tant, no tinc pas la intenció de criminalitzar-los, sinó d’intentar oferir-los una educació en valors, i la urbanitat n’és un de molt important.

Per acabar, no se m’acudiria pensar que aquestes actuacions siguin fàcils de portar a terme, i que n’obtinguéssim resultats d’avui per a demà. Ben al contrari, exigirien un esforç sostingut en el temps i una decidida implicació del paer en cap i del regidor responsable.

Però poder arribar a sentir-nos orgullosos de la nostra estimada Lleida, després d’haver superat aquest repte que té la ciutat, ens compensaria de tots els treballs

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking