SEGRE
Les últimes espernegades del règim

Les últimes espernegades del règimSEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquests dies s’ha donat la notícia de la desaparició de la revista Interviú, motiu pel qual és interessant publicar un dels seus articles que afectaven Lleida als anys 70, sobre la Guàrdia de Franco de Lleida, comandada per Miquel Gómez Benet, un d’aquells homes que van ocupar càrrecs dins l’administració del règim durant tota la dictadura i que havia estat condecorat per Franco amb la Cruz de Caballero de la Orden de Cisneros i amb l’Encomienda Sencilla de la Orden Imperial del Yugo y las Flechas. La causa dels temors de la Falange era que la salut del dictador era extremadament dolenta i hi havia el rumor que s’estava preparant el pas a una monarquia que comportaria l’arraconament dels falangistes. L’aposta per la monarquia provindria dels poders fàctics que durant 40 anys havien sostingut el franquisme i en aquells moments, a causa de la mala imatge exterior del règim, el dictador ja els feia nosa.

Presa del pànic, la Guàrdia de Franco va optar per atemptar contra tot allò que respirés democràcia. Les aberracions més violentes d’aquest grup a Lleida van ser explicades, un cop acabat el franquisme, per un dels seus membres, el falangista Francisco Fernández Paredes, Pacucho, a la revista Interviú.

«Se pasó a pegarle una paliza a un tal Antonio Chacón, que estaba en CCOO. Francisco Moreno le dio un buen repaso. Más tarde vino el atentado al dueño del bar Las Sirenas, a quien Juan Bosch le tiró dos cócteles molotov que había fabricado él mismo. En la quema del chalet de Eulogio Vallina, en las dos veces que fuimos allí, estaba yo. Aunque anteriormente también participé, junto con José Ramón Reñé, en el lanzamiento de dos cócteles molotov, que no llegaron a estallar, contra el chalet de un individuo del PSUC llamado Chema Palau y al que yo había cogido manía por ir diciendo por Lérida que yo era muy chuleta y cosas así. Lo de Vallina recuerdo que todo empezó porque él, que es hombre de CCOO, estaba pagado por gente de la Internacional para meter follones y tenía un chalet de 12 millones. Hizo un día un comentario despectivo respecto a mi hermano en el Ayuntamiento de Lérida, donde yo me encontraba trabajando. Por aquel simple comentario para mí ya se mereció que le quemáramos el chalet. Un día yo le expuse el asunto a Gómez Benet. Le dije lo cabrón que era Vallina y le fui calentando la cabeza hasta que se hizo. En la expedición, íbamos, además del propio Gómez, que dirigía, Enrique Suárez, Rafael Girón, Rico, Guillaumet, Reñé, Escribá y yo. Cogimos unos coches, fuimos a comprar gasolina, rompimos los cristales de una ventana para entrar al chalet, rociamos los muebles y todo lo que tenía dentro y le prendimos fuego. La segunda vez que se volvió a atentar contra el mismo chalet fue cosa de Enrique Suárez, que dijo una noche: “¿Qué, vamos otra vez a quemarle el chalet a Vallina?”. Rafael y yo le acompañamos a hacerlo de nuevo, aunque esta vez lo rociamos con gasoil, pues mancha mucho más. [...] También recuerdo que una vez quemamos el coche a Jaime Roca, del Òmnium Cultural. […] La noche que actuaba Lluís Llach en Lérida le pegué cuatro tiros al escaparate de la tienda de Discos Orley [al carrer Major] con la pistola del mismo Gómez Benet, lo que me costó pasar unas horas en comisaría. [...] También he estado en muchos otros atentados. Como cuando se quería quemar la librería Guillamet echando 20 litros de gasolina por un escape de humos que había en el edificio. [...] A otro que también queríamos prepararle un atentado era a Miguel Montaña Carrera, ex alcalde de Lérida y chivato de turno, pues éste también se dedicó, junto con Gabaste, a desprestigiar por Lérida a Gómez Benet y a hablar mal de él delante del Gobernador Civil.»

Totes aquestes represàlies contra l’oposició ja eren conegudes pels militants antifranquistes de Lleida, però no per la majoria dels lleidatans.

Perversitats ignorades fins que va acabar el franquisme, moment en què un dels seus responsables en va fer el relat.

Ara bé, va oblidar explicar altres atemptats, entre els quals els dos perpetrats a la llibreria L’Àncora, de l’avinguda de Catalunya de la nostra ciutat. Aquella llibreria era coneguda per la gent que consumia literatura progressista, també ho era per la policia i els lacais del règim, que van castigar la llibreria per l’atreviment de posar a l’aparador llibres dels clàssics progressistes que, si bé no estaven oficialment prohibits, pocs llibreters gosaven exposar-los per por de rebre represàlies.

Una nit, de matinada, va sonar el telèfon: havien atemptat contra la llibreria. Vidres trencats, prestatgeries per terra, llibres esquinçats. A més, els terroristes van deixar una nota en un lloc ben visible en què es llegia: “La próxima vez no serán piedras.” El jove periodista Enric Bañeres, del Diario de Lérida, va escriure una petita nota en què informava del succés.

“Amparándose en las tinieblas de la madrugada, y burlando el eficaz servicio de vigilancia nocturna, un grupo no determinado de personas atentaron, por segunda vez, contra la librería L’Àncora de Lérida, propiedad de Ventura Margó.”

Amb aquestes arrels franquistes es constituiria la democràcia a l’Estat espanyol, democràcia en què els poders fàctics han continuat sent els dirigents a l’ombra i han procurat que totes aquelles vergonyoses accions dels qui durant anys van ser els seus lacais quedessin en una total impunitat. Oblidar aquella història seria com permetre que tornés a passar.

tracking