SEGRE
Lleida, ciutat de comerç i serveis

Lleida, ciutat de comerç i serveisSEGRE

Creado:

Actualizado:

El Dia Mundial dels Drets del Consumidor se celebra cada any el 15 de març. Es tracta d’una jornada en què es posen de manifest tots aquells drets que tenim els ciutadans com a persones consumidores a l’hora de comprar i de triar els productes desitjats. L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va declarar el Dia Mundial dels Drets dels Consumidors l’any 1983, la celebració commemora el discurs donat pel president John F. Kennedy el 15 de març d’any 1962 per reconèixer el consumidor com un element fonamental dins el procés productiu.

En aquest Dia Mundial dels Drets del Consumidor es posa en relleu que el comerç electrònic, la compra de productes o serveis en línia han transformat el mercat. Ara, les persones consumidores amb un dispositiu connectat i un mètode de pagament poden comprar qualsevol cosa: música, llibres, viatges o comprar entrades per a esdeveniments, i modificar prestacions i tarifes dels seus contractes de serveis com la telefonia per posar alguns exemples.

Aquesta nova forma de comprar ha obert una gran varietat d’opcions per als consumidors i una comoditat més gran en una escala mai abans vista. En aquest sentit, l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor de Lleida hem constatat aquesta maduresa del consumidor, ja que els consumidors de la ciutat de Lleida han utilitzat menys els serveis de l’OMIC.

Així, cal destacar que durant el 2017 hi va haver 1.130 consultes a l’OMIC, cosa que ha representat una disminució del 55% respecte del 2016. Amb nivells de consum similars als de 2016, la davallada en les consultes respon, principalment, a factors formatius dels drets i deures en consum: accessibilitat a la informació (internet, xarxes socials, campanyes formatives...).

D’aquesta radiografia urbana que posa de manifest els avenços en matèria de consum, també es constata la bona salut del comerç local de Lleida, ja que només 85 establiments del teixit comercial propi de la ciutat van rebre 105 reclamacions en tot el 2017. Així, disminueixen un 15% les reclamacions globals i la Junta Arbitral de Consum de Lleida resol amb èxit el 45% dels expedients per mediació. Per tant, Lleida, ciutat de comerç i serveis, supera amb nota la satisfacció dels consumidors/es i posa de manifest la bona salut de les relacions comercials a Lleida.

En aquest àmbit, les tecnologies de la informació i la comunicació, els serveis bancaris i els subministraments energètics continuen ocupant les primeres posicions de les consultes i reclamacions interposades davant dels serveis municipals.

Cal valorar, també, la Junta Arbitral de Consum de Lleida que esdevé una eina molt eficient en la mediació i agilització de les reclamacions, al tancar el procediment del 87% dels expedients presentats en el mateix any i en el 45% s’arriba a acord per conciliació.

Per acabar, de les dades de gestió del 2017 també es desprèn que han disminuït considerablement les reclamacions que han arribat a consum per talls indeguts de subministraments a famílies afectades per la pobresa energètica amb una desena d’interpel·lacions davant les principals companyies i les emergents locals en defensa de la població vulnerable. Tot i així, cal tenir present el descens notable en aquest àmbit, ja que el 2016 es van atendre 165 casos de famílies que tenien problemes per fer front al pagament dels subministraments bàsics.

Per tant, el 15 de març és i ha de seguir essent una data per pensar, promoure i difondre els drets fonamentals que assisteixen a les persones consumidores de tot el món, exigint-ne la protecció i respecte davant els abusos dels mercats. L’Ajuntament de Lleida, l’OMIC i la Junta Arbitral de Consum continuarem treballant per assessorar, ajudar o acompanyar els consumidors i les consumidores de Lleida tot constatant, però, les bones pràctiques dels empresaris i comerciants de Lleida i l’hàbit de compliment de normatives en matèria de consum en els comerços de la ciutat.

tracking