SEGRE

COLABORACIÓN

Algunes consideracions sobre l'N-240

CatEnComú-Les Garrigues

Creado:

Actualizado:

Com a membre de Rescap2, faig meves les tres principals reivindicacions d’aquesta plataforma, començant per la demanda de l’alliberament de l’AP-2, una infraestructura més que amortitzada que no fa més que enriquir l’empresa concessionària, la qual cosa permetria la descongestió de l’N-240, sobretot pel que fa a volum de camions i vehicles que fan llargs recorreguts. Una altra proposta de millora és la de construir rotondes a Juneda, donat que és un dels punts negres de la carretera pel que fa accidents. I la darrera és fer efectiu el desviament i bonificació a camions en el tram que va de les Borges Blanques fins a Lleida. Respecte a aquest darrer punt, el que no entenem la plataforma, ni crec que tampoc ho entén la ciutadania en general, és el motiu pel qual s’ha deixat fora aquest tram (uns 30

quilòmetres més) del desviament obligatori que actualment és efectiu des de Valls fins a les Borges. La mesura s’ha revelat com a positiva perquè s’hi ha reduït l’accidentalitat.

Durant aquests mesos Rescap2 ha ofert una sèrie de xerrades obertes a tothom en què s’ha parlat de possibles propostes de solució a l’alta sinistralitat de la carretera N-240. Se n’han fet a les Borges Blanques, Juneda, Arbeca i Torregrossa. La plataforma també s’ha anat reunint amb diferents representants de partits polítics, començant pel secretari de Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, qui, sorprenentment, es va mostrar a favor del desviament obligatori i bonificat de camions a tot el tram Valls-Lleida. I dic sorprenentment perquè el seu grup polític mai no ho ha manifestat de forma clara davant de la ciutadania com tampoc ho ha demanat formalment al ministeri de Foment, tot i sabent d’avançat que aquest s’hi avindria. La màxima reivindicació de l’alcalde de les Borges, d’aquest mateix grup polític, ha estat sempre el desdoblament de la via.

Al mateix temps, aquestes reunions han servit per traslladar als representants polítics les nostres reivindicacions i així, també, copsar les seves impressions. El que hem convingut amb tots els grups amb els quals ens hem reunit fins ara (ERC, PP, CatEnComú i PSC) és que una mesura immediata per reduir els accidents i descongestionar l’N-240 seria l’esmentat desviament obligatori i bonificat a camions. Fins i tot el grup polític de CatEnComú-Podem ha presentat una petició al Parlament, que ha estat aprovada, per tal que aquest insti el govern de l’Estat a fer efectiva aquesta mesura, ja que li pertoca a l’Estat assumir-ne el cost. El procediment ha de ser forçosament aquest: la Generalitat, que té la competència en carreteres concedida, ha de fer la demanda a l’Estat i en cap cas aquest pot procedir si no hi ha abans la petició feta per part de la Generalitat. Aprofito per recordar que el grup del PSC ens va fer saber que la voluntat per part de l’Estat en aquest sentit hi és, per tant, la pilota sembla que es troba al terrat de la Generalitat. Val a dir, també, que els representants amb qui hem parlat, tots, s’han mostrat favorables a les reivindicacions de la plataforma, com també es mostren favorables a demanar a l’Estat estudis de viabilitat per tal de fer l’AP-2 més permeable a partir del moment en què teòricament ha de passar a ser de titularitat pública, el 2021. Fer més permeable l’AP-2 vol dir crear nous accessos a l’autopista que permetin enllaçar nuclis de població (i polígons) pels quals transcorre o passa a prop aquesta via però que actualment no hi tenen un accés directe. Pensem que hi podria haver un accés per a Castelldans/Juneda, un altre per a Artesa/Puigverd i un altre per a l’Espluga de Francolí. Es tractaria de facilitar l’accés d’aquestes poblacions a l’autopista i, i si és possible, connectar-les comercialment amb els principals eixos del país.

Amb totes aquestes formacions hem parlat d’aquests i altres temes, com la conveniència o no de la implantació de la vinyeta un cop s’hagi acabat la concessió a l’empresa gestora actual. Donat que inevitablement hi haurà d’haver un manteniment de la infraestructura, nosaltres creiem que se n’hauria de fer càrrec l’Estat, és a dir, no traspassar un altre cop la concessió a una empresa privada sinó fer-se’n càrrec a través de l’erari públic i potser implantant una mena de vinyeta, a l’estil de molts països europeus. D’altra banda, hem de dir que pensem traslladar aquestes reivindicacions a la resta de grups polítics i esperem trobar-hi punts de coincidència, tal com fins ara.

Finalment, hem sabut que ara mateix s’està duent a terme un estudi per detectar les necessitats viàries de la zona en qüestió i comprovar la viabilitat de la creació de noves infraestructures o la seva ampliació, del qual s’esperen notícies el 2020, a pocs mesos que acabi la concessió. Si la mesura de fer el desdoblament de l’N-240 és estrictament necessària o no, i comptant que no seria possible abans de vuit anys, potser l’estudi en vigor ens ho podrà aclarir. De moment i com a mesura de xoc, penso que allò més coherent és demanar a l’Estat i la Generalitat que d’una vegada per totes facin efectiu el desviament i bonificació de camions a l’AP-2.

tracking