SEGRE
Els deures de la Paeria amb el patrimoni

Els deures de la Paeria amb el patrimoniSEGRE

Creado:

Actualizado:

El govern

municipal de la Paeria té deures en matèria de patrimoni. En aquests més de dos anys, ha quedat de manifesta la falta de transparència i d’iniciatives per preservar els béns que ens identifiquen com a lleidatanes i lleidatans, encara que s’esforcin a voler demostrar el contrari. Desconeixem el quadern de ruta del govern d’ERC i Junts, fins ara de bracet amb el Comú, per avançar en la candidatura de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Tampoc s’han fet passos per a la declaració definitiva del catàleg de béns de la ciutat, el Consell del Patrimoni encara no s’ha reunit en aquest mandat, i mentrestant, veiem com es fa cas omís de les propostes plantejades pel PSC per recuperar el xalet modernista dels Camps Elisis i ubicar-hi una biblioteca. . Per això, el grup municipal socialista a la Paeria ha entrat una petició perquè l’alcalde de Lleida convoqui el Consorci de la Seu Vella amb la finalitat d’explicar i definir un quadern de ruta per avançar en la presentació de la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO. En el passat mandat, vam dur a terme progressos en aquest àmbit, amb converses tant amb l’Estat com amb la Generalitat.

Vam presentar la candidatura al ministre de Cultura, José Guirao, vam presentar un dossier a l’aleshores consellera de Cultura, Laura Borràs, i vam trametre el nostre plantejament a la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, per treballar en un projecte transversal que posa en valor el nostre patrimoni i que, alhora, ha de servir per poder transformar urbanísticament la ciutat.

La Seu Vella ha de ser un atractiu turístic que ajudi a promocionar Lleida i un eix vertebrador per a la regeneració del centre històric, en el qual vam preveure dins del projecte programes de transformació urbana i d’ocupació. Ara, però, desconeixem què vol fer el govern municipal, que el passat dia 7 de juliol es va reunir amb la nova consellera de Cultura sense que, públicament, transcendís qualsevol acció concreta en aquest àmbit.

No sabem quin compromís té la Generalitat i per aquesta raó reclamem transparència per poder impulsar la candidatura. Nosaltres estem a disposició per treballar colze a colze amb el consorci i, per això, també creiem que és important aprofitar les sinergies amb el ministre de Cultura i Esports, en Miquel Iceta, que de ben segur estarà predisposat a ajudar-nos. Ho hem d’aprofitar.

D’altra banda, també volem conèixer quin és el pla al qual s’ha compromès la Generalitat per invertir en les muralles, un bé cultural d’interès nacional i sobre el qual cal estar vigilant permanentment. Per aquest motiu, és important donar llum verda definitivament al catàleg de béns, aprovat inicialment en el passat mandat socialista. En aquest sentit, presentarem una proposta de resolució a la Comissió d’Urbanisme per tal de donar el vistiplau al catàleg i avançar en la definició de mesures i d’accions previstes per a la protecció dels edificis i dels espais naturals de la ciutat.

Recentment, hem vist episodis que han posat de manifest la falta de celeritat del govern municipal, especialment de la Regidoria d’Urbanisme, per preservar els nostres béns, com ha passat amb la reparació de la tanca d’entrada als Camps Elisis i el trasllat de les escultures d’Indíbil i Mandoni per a la seva restauració, que ens ha despistat a tots perquè encara no sabem quan arribaran.. L’oblit del govern municipal de la Paeria amb el patrimoni de la nostra ciutat queda també palès amb la no-convocatòria del Consell Municipal del Patrimoni, que en dos anys de mandat no s’ha reunit. L’òrgan va ser una iniciativa pactada pel govern socialista amb el principal partit de l’oposició del passat mandat, l’antiga Convergència, de la qual Junts n’han heretat precisament una part de la seva descendència. Per això, ens sorprèn que ara no convoquin un consell que està compost per experts que donen la seva opinió sobre l’estat dels béns de la nostra ciutat.

Esperem que aquest estiu el govern municipal faci el seu quadern de vacances i es prepari per a la recuperació al setembre. . Cal fer arribar la cultura al màxim de gent i situar Lleida en el mapa cultural del sud d’Europa. Tenim tradició, patrimoni, història, creativitat i ambició. Preocupar-se pel patrimoni també és tenir autoestima per la ciutat.

tracking