SEGRE
It’s very difficult

It’s very difficultSEGRE

Creado:

Actualizado:

Puigdem

ont parla cinc idiomes; Raül Romeva, vuit; Junqueras, quatre... Es troben en el mateix nivell de competència lingüística dels polítics escandinaus. Rajoy –com la majoria dels presidents que s’han succeït a Espanya– només en parla un. Si sap parlar gallec, no l’utilitza mai en públic. En una conversa històrica amb David Cameron se’l va sentir encunyar una frase tan ridícula com “It’s very difficult todo esto”, però habitualment se’l veu sol, en les reunions d’àmbit europeu, mentre els seus col·legues parlen animadament, en diverses llengües. Aquesta situació d’aïllament és majoritària en l’àmbit polític espanyol (només 28 dels 350 diputats parlen algun idioma estranger) i estic segur que té molt a veure amb les dificultats que experimenta la diplomàcia de l’estat, a l’hora de fer-se escoltar en l’àmbit internacional.

Probablement una de les millors decisions que s’han pres mai a Catalunya va quedar recollida en la Llei de normalització lingüística del 1983, quan es va acordar no separar mai l’alumnat de les escoles, per raó de la seua llengua habitual.

Hem estat molt conscients que el monolingüisme constitueix una limitació per al coneixement, l’intercanvi i l’amistat entre els pobles i ens hem fixat com a objectiu que la majoria del nostre poble domini dues, tres o més llengües... Som, en definitiva, un país que valora positivament la diversitat i que ha construït un model educatiu i de convivència eficaç per lluitar contra l’exclusió, i que des de tribunes internacionals diverses ha estat valorat molt positivament. Per motius que no tenen absolutament res a veure amb l’eficàcia del sistema, darrerament s’han tornat a sentir veus contra la nostra escola, en un esforç venjatiu per desacreditar els docents i les famílies. Piquen en ferro fred. Una amplíssima majoria de la societat catalana (independentista o no) està al costat dels docents que vetllen pel desenvolupament dels nostres fills. Uns fills per als quals volem un nivell alt de coneixement de diferents llengües i no les limitacions del monolingüisme entotsolat.

tracking