SEGRE

TRIBUNA

Els consultoris rurals no es toquen

Alcalde Torre-serona

Els consultoris rurals no es toquen

Els consultoris rurals no es toquenSEGRE

Creado:

Actualizado:

El dia 12 de març, una bona part dels consultoris mèdics de la zona del Segrià Nord vam rebre ordres de tancament “precipitat” i de forma “improvisada”, per l’inici de la que més endavant va esdevenir en pandèmia de la Covid-19. Vam haver de tancar apressadament i deixar els nostres usuaris una mica descol·locats i confusos.

Els consistoris vam rebre la informació que els nostres usuaris es reorganitzarien en consultoris de poblacions més grans properes als nostres petits municipis, com Torrefarrera, Alpicat o Albesa.

Hem de fer l’aclariment que tot això ha comportat que en els municipis petits amb una població molt elevada de gent gran, sense recursos, aquests s’hagin de desplaçar als municipis veïns, després d’agafar cita per conversa telefònica o videotrucada, una eina tecnològica a la qual la nostra gent gran no pot arribar ni arribarà mai. Entenem que es tracta d’una mesura provisional, atesa la pandèmia, i cap usuari va adreçar cap queixa ni cap moviment en contra, ja que ens hem hagut d’adaptar tal com demanava la situació.

Els petits municipis ens vam haver de reinventar, posar les brigades municipals a disposició dels veïns per portar-los al metge, subvencionar taxis per falta de recursos i anar a les farmàcies a buscar medicaments. Tot això, els ajuntaments ho hem assumit sense cap queixa, ja que és el que tocava fer, i no vam dubtar ni un moment a posar recursos públics per fer-ho possible.

Hem de pensar que aquesta gent gran moltes vegades no té recursos familiars per demanar a algú que els porti al poble del costat, ja que molts viuen sols o els seus condescendents han de treballar i no tenen disponibilitat.

Ara ja ens trobem en el que s’anomena la “nova normalitat”, i com la seva paraula indica, volem que els nostres usuaris tornin als seus consultoris de referència, o sigui, als dels seus municipis, amb el seu metge de capçalera assignat.

No podem entendre que encara a dia d’avui els nostres dispensaris estiguin tancats i depenguem d’altres que segurament ja tenen la seva càrrega de feina habitual. Per tot això, necessitem, i com més aviat millor, tornar a obrir els nostres dispensaris.

Últimament està en boca i full de ruta de totes les administracions la lluita contra el temut despoblament, i el que no ens podem permetre els municipis petits o micropobles és perdre serveis, i menys d’aquesta tipologia, és més, estem lluitant per poder disposar de més serveis, atès que ens hi va la supervivència com a municipi.

Per tot això, volem posar en coneixement de l’administració que gestiona els temes de salut publica que no ens poden tenir en l’oblit i que, si us plau, ens retornin la normalitat obrint i atenent els usuaris al seu municipi.

Els consultoris rurals no es toquen

Els consultoris rurals no es toquenSEGRE

tracking