SEGRE

TRIBUNA

Per què recomanem vacunar els nens enfront la Covid-19?

Per què recomanem vacunar els nens enfront la Covid-19?

Per què recomanem vacunar els nens enfront la Covid-19?SEGRE

Creado:

Actualizado:

Tots som coneixedors dels efectes de la vacunació en l’epidèmia de SARS-CoV-2 i el decisiu impacte que ha tingut la seva implementació en el control de les hospitalitzacions i la mortalitat entre la població vacunada.

Array Actualment els nens i nenes són el grup d’edat que presenta major incidència acumulada. De fet, un 6,36% dels positius de Covid-19 durant la cinquena onada s’ha donat en infants, i encara que no acostumen a tenir malaltia greu –fins i tot molts la passen de manera asimptomàtica–, també poden presentar complicacions com la Covid persistent o la síndrome inflamatòria multisistèmica relacionada amb la Covid-19, de la qual s’han diagnosticat més de 2.000 casos.

Inicialment les vacunes estaven només autoritzades per a pacients de més de 15 anys, però al maig del 2021 es va autoritzar la vacuna de Pfizer per als nens de 12 a 15 anys, i al juliol la de Moderna, iniciant així la vacunació als nens i nenes d’aquesta edat. Però donada l’alta incidència de la malaltia en el grup de 5 a 11 anys, el 25 de novembre del 2021 es va procedir a l’aprovació per ús d’emergència d’una nova versió de la vacuna de Pfizer per a aquest grup d’edat, amb menys càrrega antigènica, i que s’administra en 2 dosis amb un interval de 4-8 setmanes.I és que la vacunació d’aquest grup d’edat és l’únic mitjà de què disposem per mitigar els efectes de la malaltia, tant de manera individual com en la comunitat. Ara bé, tot i que l’eficàcia de les vacunes no es posa en qüestió, un dels dubtes que genera en les famílies és la seva seguretat.

L’autorització d’aquesta vacuna es va fonamentar en un assaig clínic amb més de 3.000 nens i nenes en els quals no es van apreciar efectes adversos greus. I encara que és cert que s’han observat casos de miocarditis i pericarditis, especialment en adolescents, ha estat amb una freqüència molt baixa, de només 54 casos per cada milió de dosis administrades, cap en el grup d’edat de 5 a 11 anys i amb una evolució bona en tots els casos. A més, cal tenir present que la miocarditis pot ser també una de les conseqüències de la infecció per Covid-19, i amb molta més freqüència en les persones que no han estat vacunades.

Per tant, aquesta afecció no ha de suposar cap dubte a l’hora d’administrar la vacuna, com tampoc ho han de ser altres efectes no evidenciats, com ara els que s’apunten sobre la fertilitat. Com en totes les vacunes, des de la seva autorització s’ha fet un seguiment constant dels esdeveniments adversos notificats. Doncs bé, en els més de 7 milions de nens i nenes vacunats als EUA no se n’han detectat de significatius, essent els més freqüents dolor o vermellor en el punt de la injecció, fatiga, mal de cap, dolor muscular o febre, tots ells autolimitats i de curta durada.

La vacuna en els infants és també important des del punt de vista epidemiològic. Hi ha models que indiquen que pot reduir la transmissió poblacional i la velocitat de propagació (Rt), de manera fins i tot més evident en països, com el nostre, on la taxa de vacunació en adults és alta.Tot i que la màxima prioritat continua sent la vacunació dels adults, la dels nens i nenes és necessària per dues raons. Per una banda, per aconseguir la immunitat de grup amb més del 90% de la població vacunada i, per l’altra, pels beneficis individuals que pot comportar la vacuna als infants, evitant-los complicacions de la Covid i permetent-los mantenir la tan necessària activitat social.

Amb tot això i tenint en compte els avantatges individuals i poblacionals i el perfil de seguretat que coneixem, la vacunació infantil és beneficiosa i encoratgem les famílies dels més petits a administrar-se-la.

Per què recomanem vacunar els nens enfront la Covid-19?

Per què recomanem vacunar els nens enfront la Covid-19?SEGRE

tracking