SEGRE

Essència de tardor

Informació turística des de Vielha per preparar una escapada tardoral a la Val d'Aran

Essència de tardor

Essència de tardorLLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

La tardor vesteix de gala l’Aran. Els colors botànics propis de l’estació proporcionen amenitat a uns paisatges ja de normal bellíssims. I en consonància amb el cromatisme viu lluït per boscos i concentracions vegetals al llarg dels rius, és tota la vall de valls que adopta un to més serè, lànguid, líric, reposat, com si la fatiga derivada dels sondrolls estivals s’encomanés a prats, muntanyes, cases, persones i fins i tot bestiar, com vaques i cavalls. Una època de l’any, doncs, ideal per fer-hi una escapada, sigui només un cap de setmana, sigui en cas de la privilegiada possibilitat d’unes vacances ajornades.

Per tal de planejar com cal l’estada, i preparar-ne detalls que contribueixen a obtenir una major satisfacció de l’experiència, paga la pena consultar una mica de literatura sobre aquells paratges. Es pot fer per internet, després d’una recerca no sempre ràpida ni senzilla, o bé recorrent al sistema més fiable de tota la vida, és a dir, al paper imprès: una documentació rigorosa de text i vistosa d’imatges fotogràfiques, que dispensarà l’oficina de turisme de Vielha, bé de forma presencial, personant-se a les dependències del carrer Sarriulèra, prop de l’ajuntament i l’església de Sant Miquèu, bé sol·licitant-la a l’adreça o.torisme@aran.org perquè la remetin via correu postal.

Les publicacions disponibles en un i altre supòsit, editades pel Conselh Generau sota el lema Val d’Aran, era essència des Pirenèus, són nombroses i d’un interès elevat. Cadascú podrà escollir aquelles que li puguin resultar més atractives o útils, depenent de les activitats lúdiques que tingui previst de portar a terme.

Per començar, un mapa turístic desplegable amb 37 elements destacats, des de la vall de Toran, Bausen o el bosc de Carlac fins a Montgarri, els estanys de Saboredo o el port de Vielha, fent un esment especial a la ruta romànica. Un segon llibret, titulat Pobles, inclou concises explicacions dels 33 nuclis habitats.

Un tercer, dedicat al patrimoni, informa sobre esglésies, museus, arquitectura tradicional, empreses de guiatge cultural i festes locals o del foc com les d’Eth Haro de Les o d’Eth Taro d’Arties. Altres fulletons relacionen propostes d’aventura i família, senderisme, cicloturisme BTT, llacs de les riberes d’Aiguamòg i Valarties, pesca esportiva, etc. Al final, segur que faltaran dies i caldrà repetir la visita.

Essència de sabor

Oficina de Turisme C/Sarriulèra, 10, Vielha. 973 640 110 www.visitaran.com / www.productesvaldaran.com

Un dels fulletons desplegables del Conselh Generau porta per títol Productes dera Val d’Aran i detalla un seguit d’aliments de qualitat elaborats artesanalment en diferents pobles de la vall, avalats per controls periòdics, així com objectes de fusta, vidre, esmalt, roba o ceràmica, fets a mà amb finalitats sobretot decoratives. Entre els comestibles, que donen gust i varietat a la gastronomia que es pot trobar en alguns restaurants, figuren patés i embotits, civet, formatges, mel, confitures, caviar i esturió, tronquets de pastisseria, olla aranesa precuinada, cerveses, vinagre, mostassa, licor de cassís i sidra.

tracking