SEGRE

Els estalvis de tota la vida en risc? Alerta amb el phishing!

Els estalvis de tota la vida en risc? Alerta amb el phishing!

Els estalvis de tota la vida en risc? Alerta amb el phishing!SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Fa uns mesos a Vint-i-dos vam parlar amb Miguel Ángel Arroyo, expert en delictes informàtics, que ens explicava les diferents tipologies de ciberatacs i com poder posar-hi remei. Sembla lluny, però no ho és tant, ja que només a Lleida es registren cada dia 11 denúncies de frau, moltes vinculades al món digital.

I és que quan això passa es converteix en una bufetada de realitat. Fa uns dies diari SEGRE informava que un pensionista de Lleida havia perdut tots els estalvis de la seva vida per culpa del phishing.

L’home va accedir a l’aplicació del seu banc a través del telèfon mòbil, quan de sobte li va aparèixer una finestra emergent que li deia que s’estava instal·lant alguna cosa. Al final, entre missatges i SMS, la víctima va acabar introduint les seves dades d’accés, i els lladres cibernètics van fer la resta.

Malgrat fer la denúncia als Mossos, l’entitat bancària no es va fer responsable del robatori. Finalment, la investigació d’aquest cas va fer cap a Madrid i va acabar bé per al pensionista de Lleida, que va aconseguir el retorn dels seus estalvis.

.

Però no tothom té la mateixa sort. I menys vivint a Espanya, que és el tercer país del món amb més amenaces d’aquest tipus. Cada dia apareixen notícies de noves modalitats d’estafes digitals. N’hi ha que imiten marques conegudes que ofereixen sortejos i productes. N’hi ha que amenacen de difondre informació íntima si no es paga un rescat, n’hi ha que arriben a fer-se passar per amistats, i n’hi ha que envien missatges de paquets d’Amazon en espera. Les fórmules són moltes i massa vegades acaben convertint-se en un gran tràngol o, en casos extrems, fins a perdre els estalvis de tota la vida.

Per evitar-ho cal estar molt alerta a tots els missatges que rebem. Els experts recomanen no obrir cap enllaç de correus que demanin dades privades, encara que siguin d’una entitat bancària de confiança, ni que vinguin de missatges d’amistats via WhatsApp o Instagram. La millor mesura de prevenció és el coneixement. Al QR hi trobareu el llistat de mesures de precaució de l’Oficina de Consumidors i Usuaris.

tracking