SEGRE

Descobreix la història del Parc Agrobiotech Lleida

Va obrir l’any 2003 i s’ha convertit en un espai científic de primer nivell, però s’emplaça en un espai ple d’història i herència que pot ser que no coneguem del tot

Parc Científic de Lleida AgrobiotechPARC

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El camí del Turó de Gardeny es remunta a la batalla d’Ilerda (49 aC), en temps dels romans. En aquell moment serveix de talaia a Juli Cèsar per aconseguir la victòria sobre les tropes de Gneu Pompeu Magne. A l’acabar la reconquista cristiana de Lleida als sarraïns (1149), els comtes catalans Ramon Berenguer IV i Ermengol VI d’Urgell entreguen el turó a la milícia templera en agraïment al seu suport durant la batalla. 

A la banda nord, construeixen la casa templera, o castell de Gardeny – avui convertida en centre d’interpretació–, i fan de tot el turó una zona agrícola i ramadera d’excel·lència. 

Acabada la Guerra Civil, el Govern de l’Estat ordena la construcció d’un conjunt d’aquarterament al turó per traslladar-hi la caserna militar que des del 1707 –després del setge a la ciutat de Lleida per part de tropes de Felip V a la guerra de Successió– s’ha instal·lat a la Seu Vella. Des d’aleshores el turó es va convertir en centre militar. 

Després de la Guerra Civil, el Govern de l’Estat ordena el trasllat de la caserna militar a un nou emplaçament: el turó de Gardeny. El 1994, l’exèrcit espanyol i la Paeria formalitzen un acord segons el qual aquest adquireix 218.000 m² per a la construcció d’infraestructures militars: el turó de Gardeny és ara propietat de l’exèrcit. 

El conjunt d’aquarteraments rep el nom de Base Militar Gaspar de Portolà i acull un règim d’infanteria (Sanjurjo), un d’artilleria (Templers) i un hospital militar. Les infraestructures són moltes i generoses: dependències per als comandaments, cos de guàrdia, calabossos, sala de banderes, bar, biblioteca, cantina, allotjaments, teatre, infermeria, capella, cuines, quadres per a bestiar, garatge de vehicles, patí, polvorí i camp d’esports (amb piscina, camp de futbol, frontó i pistes d’atletisme). 

A finals dels anys 90, l’exercit abandona la base militar i la Paeria decideix adquirir els terrenys per iniciar el projecte d’instal·lació del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, que cul mina el 2005 amb la creació del Consorci del Parc, juntament amb la Universitat de Lleida. Actualment, l’espai de més de 100.000 m² compta amb 114 empreses ubicades al tossal de Gardeny i amb un projecte de futur pel sector científic i tecnològic.

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking