SEGRE

LLEIDA

Protesta amb tractors per exigir ajuts per pal·liar la crisi de la fruita

Agricultors els van aparcar davant de l’entrada de la fira durant tot el dia

Alguns dels agricultors que es van concentrar ahir, amb els tractors, davant la porta de la Fira de Sant Miquel.

Alguns dels agricultors que es van concentrar ahir, amb els tractors, davant la porta de la Fira de Sant Miquel.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un centenar d’agricultors van aparcar ahir al matí quaranta tractors davant de l’entrada de la Fira de Sant Miquel com a protesta per reclamar ajuts directes de la Comissió Europea per al sector de la fruita, amb l’objectiu de mitigar les pèrdues per la crisi de preus de les últimes quatre campanyes. També reivindiquen la posada en marxa d’un “pla de xoc” que faciliti arrancar determinats fruiters a les explotacions que no poden seguir produint fruita, així com una pla de reconversió varietal per adaptar les plantacions a les demandes del mercat. Els agricultors havien convocat la mobilització al matí, al coincidir amb la inauguració de la fira a càrrec de la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, que finalment es va retardar fins a la tarda. Per això, van acordar deixar els tractors aparcats a la plaça Bores i l’avinguda de les Garrigues per reactivar la protesta a la tarda (més informació a la pàgina 11).

Joan Caball, coordinador nacional d’UP, va afirmar que “el Govern de l’Estat podria fer una mica més del que fa per reparar la crisi del sector de la fruita”, i va alertar que, si no es prenen mesures, “afectarà els joves que s’hi incorporen [a l’agricultura], als que ja hi són i als que s’hi volen incorporar”. “Si hi ha voluntat política, es pot fer alguna cosa”, va subratllar.

El president de la Plataforma en Defensa del Sector de la Fruita, Jonathan Sanjuan, va augurar que “la campanya actual serà pitjor que la del 2014”, i va detallar que “veiem unes liquidacions de deu o quinze cèntims per quilo en la fruita de pinyol, la meitat del que costa produir un quilo de préssecs o de nectarines”.

“Això és la ruïna per a moltes famílies pageses i arrossegarà botigues, tallers i el conjunt de l’economia lleidatana”, va incidir, i va recordar que han hagut d’invertir en la modernització de les explotacions “per ser competitius en el mercat europeu”. “Som el motor principal de l’economia del país i crec que ens hauran de rescatar”, va recalcar.

Al seu torn, Pere Roqué, d’Asaja, va indicar que “ni la ministra ni la consellera d’Agricultura poden fer una fugida endavant. Reclamem plans estructurals potents”.

Alguns dels agricultors que es van concentrar ahir, amb els tractors, davant la porta de la Fira de Sant Miquel.

Alguns dels agricultors que es van concentrar ahir, amb els tractors, davant la porta de la Fira de Sant Miquel.MAGDALENA ALTISENT

tracking