SEGRE

AGRICULTURA MOBILITZACIÓ

Tractorada per exigir solucions a la crisi de preus de la fruita dolça

Una desena de tractors participen en la marxa d’Unió de Pagesos || Aposten per un pla d’arrancades estatal i ajuts a la reconversió, entre altres mesures

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una desena de tractors i tres desenes de pagesos convocats per Unió de Pagesos van desfilar ahir pels carrers de Lleida per exigir a l’administració central mesures que acabin amb la crisi de preus que travessa el sector de la fruita dolça des de fa anys. Desafiant els tot just cinc graus que marcaven els termòmetres de la capital del Segrià poc després de les deu del matí, la trentena de participants en la marxa van recórrer la distància entre el Camp d’Esports i la plaça de la Pau per reunir-se amb el subdelegat del Govern central, José Crespín, i fer-li arribar les seues reivindicacions.

El responsable de fruita dolça d’UP, Francesc Pena, va explicar que el sector està en crisi des del veto rus del 2014 i que urgeix l’aprovació de mesures que facilitin la seua “reconversió”. En aquest sentit, va dir que la situació dels pagesos ja és “insostenible” i que molts han abandonat el camp.

Pena va advertir que el descens en el nombre de pagesos també repercutirà negativament a les centrals fructícoles, que veuran minvada la quantitat de fruita que els arriba. Per això, va instar a l’aprovació d’un pla d’arrancades a nivell estatal i d’un altre de reconversió varietal. Igualment, també va instar l’Estat a adequar la fiscalitat per als pagesos que tributin pel sistema de mòduls en l’IRPF i va apostar per eximir del pagament de l’IBI rústic i de les quotes a la Seguretat Social.

Una altra de les reivindicacions va ser la de modificar la regulació de la venda a pèrdua perquè, a més del preu del producte en origen, contempli també els costos de condicionament, transformació i comercialització. A més, UP va exigir crear un sistema estatal de seguiment de preus en origen transparent. Crespín, per la seua part, es va comprometre a traslladar les peticions al ministeri d’Agricultura i va advocar per la “sintonia” entre totes les administracions per revertir la crisi de la fruita dolça.

Participants en la marxa amb tractors abans de sortir des del Camp d’Esports cap a la subdelegació del Govern espanyol a Lleida.

Participants en la marxa amb tractors abans de sortir des del Camp d’Esports cap a la subdelegació del Govern espanyol a Lleida.AMADO FORROLLA

tracking