SEGRE

14-F

L'encaix de Catalunya aflora les diferències entre els 9 candidats del debat electoral

Els partits opten pel foc creuat a la recerca de vots en camp contrari

L'encaix de Catalunya aflora les diferències entre eñs 9 candidats del debat electoral

L'encaix de Catalunya aflora les diferències entre eñs 9 candidats del debat electoral

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nou candidats que participen en el debat electoral organitzat per TV3 han explicat la seua proposta d’encaix de Catalunya dins de la resta d’Espanya i ha quedat constatat que tots ells defensen fórmules diferents i de difícil conciliació.

Així ha succeït al bloc sobre el mosaic territorial durant el debat electoral organitzat per TV3 en què participen el candidat de Cs, Carlos Carrizosa; la del PDeCAT, Àngels Chacón; el d’ERC, Pere Aragonès; el del PSC, Salvador Illa; la dels comuns, Jéssica Albiach; la de la CUP, Dolors Sabater; el del PP, Alejandro Fernández; el de Vox, Ignacio Garriga, i la de Junts, Laura Borràs.

Els representants de les formacions han provat de defensar les seues tesis per desbloquejar la situació territorial que va començar a enverinar-se amb la sentència contra l’Estatut, que es va accelerar fins la celebració de l’1-O i que va provocar la intervenció de l’autogovern de Catalunya i l’empresonament de dirigents polítics independentistes.

Al llarg del debat s’han succeït les desqualificacions creuades a la recerca del vot en camp contrari, tot i que alguns dels candidats han evitat el cos a cos, com és el cas d'ERC i Junts, que amb prou feines s’han retret els seus posicionaments.

En canvi, la proposta d’Illa, basada a girar full dels últims anys i afrontar la situació territorial a través del diàleg però "dins de la llei", sí que ha aixecat els retrets tant del sector independentista com del sector constitucionalista, i només ha trobat el suport de la candidata dels comuns.

Albiach ha defensat aquest espai de diàleg com una "oportunitat històrica que sempre han defensat" i ha qüestionat a Aragonès -els republicans també aposten per aquest diàleg- que vulgui formar un Govern basat en la coal·lició amb Junts perquè, segons ella, s’oposa a aquesta taula, malgrat que en la passada legislatura també van formar part d’ella.

Aragonès ha insistit en la seua proposta és ampliar la base de l’independentista i aconseguir l’amnistia i l’autodeterminació, i ha retret a Illa la seua proposta de girar full, que ha titllat d’"amnèsia per tornar a una Catalunya superada".

El model de relació entre Catalunya i la resta d’Espanya que ha defensat Borràs, que ha definit el seu partit com 'els de Puigdemont', assegura que va venir marcat per l’1-O, quan considera que es va establir una voluntat de relació "bilateral".

Altrament, per a la 'cupaire' Dolors Sabater, amb el Govern format per ERC i Junts no s’ha avançat ni en el model territorial ni en el social, en les seues paraules, i s’ha compromès "a plantar cara tant per avançar nacionalment i com socialment".

Chacón ha defensat que són independentistes i ha retret a Borràs que no els tracti com a tal, i ha concretat que ells volen la independència però "no a qualsevol preu" i demana de gestionar el denominada 'mentrestant’, una cosa que ha criticat que Junts i ERC han deixat de banda en la seua gestió al capdavant del Govern.

Fernández ha criticat que en l’els últims anys molts catalans "s’han sentit estrangers a la seua terra i l’única manera de tornar a la convivència és amb l’esperit de la transició a la Constitució", i creu que la taula de dialogo només pot enverinar la convivència, en les seues paraules.

De la mateixa manera, Carrizosa també ha criticat a Illa la seua aposta per la taula de diàleg amb els independentistes que ha acusat que quan defensen les seues tesis ho fan en nom de tots els catalans, la qual cosa considera que exclou als que no defensen la independència d’aquesta catalanitat.

A més, el candidat de Vox ha conclòs amb la certesa que el seu partit ve "a restablir la llei i l’ordre davant elbonisme" que considera que defensen la resta de partits.

tracking