SEGRE

La força de les paraules

L’equip de l’IES Manuel de Montsuar explica a ‘Cercle’ la seua experiència a la Lliga de Debat || Els quatre alumnes, liderats per la professora Maribel Serrano, participaran en la final de l’abril

Marco Vicente
«Sens dubte, l'experiència ha estat un incentiu i una motivació per aprendre a parlar de temes des de diferents punts de vista, atansar-los a la situació actual que ens ha tocat viure i, d'aquesta forma, conèixer- nos millor a nosaltres mateixos i poder millorar amb l'ajuda de l'equip.»
Carlota Valentines
«Participar en la Lliga de Debat ha estat una gran experiència. Hem tingut l'oportunitat d'investigar sobre un tema del qual no teníem un gran coneixement previ. D'altra banda, hem practicat tant l'argumentació com les rèpliques per contrarestar els nostres oponents. Malgrat que el debat no ha estat presencial, els nervis estaven a flor de pell!»
Joana Farré
«Participar en aquest debat ha estat una molt bona experiència, encara que les actuals circumstàncies no hi han acompanyat. Crec que puc parlar per tots els meus companys quan dic que ens hauria agradat i motivat més que els debats fossin presencials, perquè aporten un plus d'adrenalina, que online no es nota. Igualment m'emporto les millors sensacions, tant de l'equip com de l'organització.»
Kevin Navas
«Ha estat una experiència molt productiva i m'ha ensenyat a millorar una capacitat molt important per a la vida quotidiana: debatre.»

La força de les paraules

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carlota Valentines, Kevin Navas, Marco Vicente i Joana Farré, alumnes de l’IES Manuel de Montsuar de Lleida on estudien primer curs de Batxillerat, es van classificar per a la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat que convoca la Xarxa Vives d’Universitats, celebrada el 4 de març.

L’equip, liderat per la professora Maribel Serrano, es va enfrontar a uns altres quatre centres, tres de lleidatans i un de Barcelona que, com ells, s’havien inscrit en aquesta competició d’oratòria en la qual es debat sobre un tema polèmic i d’actualitat.

En aquesta edició es discuteix sota la premissa “És compatible el creixement econòmic amb el respecte al medi ambient?” tant en la fase local com en la final, que tindrà lloc el proper mes d’abril.

L’institut lleidatà és tot un veterà en aquesta competició ja que, des del curs 2015-2016, en què es van presentar per primera vegada, han arribat a la final territorial en tres ocasions, i en totes han quedat en segon lloc. En una altra van aconseguir un tercer lloc i només n’hi va haver una en la qual no es van classificar.

L’elecció dels alumnes que participen en aquesta lliga sorgeix d’entre els guanyadors del concurs anual d’oratòria que porta per nom Núria Borràs, en record d’una professora que va morir fa dos anys.

Maribel Serrano, que és qui ha preparat l’equip, assegura que s’entrenaven des del mes de novembre passat, quan van fer la preinscripció. “Ens reuníem en les hores lliures; en el temps del pati o, alguns dies, quedàvem expressament a partir de les 3, un cop sortíem de classe”, explica. Respecte a la pregunta de com afronten la següent eliminatòria, Serrano ho deixa clar: “Intentarem millorar els nostres arguments; repassarem les intervencions gravades i tindrem en compte els comentaris que ens van fer els jutges a les actes.”

A més de passar l’eliminatòria local, un membre de l’equip,Kevin Navas, va ser nomenat el millor orador del debat pel jurat, que va lloar la naturalitat del batxiller, així com la seua agilitat a rebatre els arguments de l’equip rival. Així que fins al proper mes d’abril la Carlota, el Kevin, el Marc i la Joana, sota la tutela de la seua capitana, la professora Maribel Serrano, se centraran a millorar les argumentacions i l’oratòria: practicant perquè, com deia l’orador romà Ciceró, “la discussió enforteix l’agudesa”.

Primera edició virtual

Aquesta és la primera edició virtual de la Lliga de Debat, i els centres docents han hagut d’adaptar el format atès el context actual. Així, l’oratòria digital i les competències de comunicació associades a contextos en línia han entrat a formar part del projecte educatiu dels centres participants en aquest curs 2020-2021.

Aquest desplegament curricular ha estat possible, d’una banda, gràcies a la implicació de les universitats, que han organitzat tallers formatius sobre reptes i estratègies de l’oratòria en línia dirigits als docents.

D’una altra, el mateix professorat ha estat el que ha introduït la temàtica a l’aula i ha preparat l’alumnat durant els últims mesos perquè siguin capaços d’emetre una comunicació persuasiva i eficaç en l’entorn digital, fent atenció tant als aspectes de contingut del discurs com del context en línia.

A la imatge, els equips participants de l'eliminatòria.

La força de les paraules

La Carlota, el Marc, la Joana (dempeus), la professora Maribel Serrano i el Kevin preparant el debat.

La força de les paraules

tracking