SEGRE

COMARCAS

Una altra intensa nevada i fort vent tanquen pistes i deixen més de cent nens sense classe

Aquest dimarts només es manté tancat el Port de la Bonaigua entre Baqueria i La Peülla

El vent va aixecar la neu a Vilamur provocant l’efecte d’un torb que dificultava la circulació.

El vent va aixecar la neu a Vilamur provocant l’efecte d’un torb que dificultava la circulació.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El temporal de neu i vent va colpejar amb força ahir el Pirineu de Lleida i va provocar el tancament de pistes d’esquí en la majoria de complexos lleidatans i el tancament total de Tavascan i Boí Taüll, on es van registrar ratxes de fins a 167 km/h. La neu també va obligar a suspendre setze rutes de transport escolar als Pallars i l’Alta Ribagorça, de forma que 116 alumnes es van quedar sense classe. El Sobirà va ser la més afectada amb la suspensió de sis línies i 51 nens que no van anar a classe. Al Jussà es van suspendre cinc rutes amb 29 escolars, a l’Alta Ribagorça tres rutes amb 20 nens i a l’Alt Urgell tres rutes més i 16 alumnes.

La neu va obligar a circular amb cadenes a l’N-260 al port del Cantó a Soriguera, la C-28 des d’Esterri d’Àneu a la Peülla, l’L-501 al Pla de l’Ermita, l’L-500 a la Vall de Boí i a la C-142-b fins al Pla de Beret. A l’N-230 es va tallar el pas a camions articulats pel túnel de Vielha des de diumenge a la tarda i es mantenien retinguts a Vilaller. Una situació que es va normalitzar ahir al migdia. El port de la Bonaigua va estar tallat des de Baqueira fins a la Peülla per risc d’allaus. Al migdia l’afectació es va reduir a la C-28 i el port del Cantó. La nevada va deixar fins a 80 centímetres de neu al Pla de l’Ermita, a la Vall de Boí, 15 centímetres al Pont de Suert, i 50 a Vilamur (Soriguera).

L’alcalde de Soriguera, Xavier Pedemonte, va apuntar que l’accés al nucli de Mencui estava tallat per la nevada. El consistori va treballar durant el matí per obrir part de la pista, igual que a Baiasca (Llavorsí), on les màquines van netejar l’accés, segons l’alcalde, Josep Vidal. Al Pont de Suert, 115 abonats es van quedar sense subministrament elèctric des de primera hora del matí (7.30 hores) fins a la una del migdia. El pes de la neu va provocar una avaria en una línia de mitja tensió i els operaris d’Endesa van haver d’arreglar 4 centres de transformació. Les estacions d’esquí del Pallars, Espot i Port Ainé, van poder obrir fins a la cota 2.000, el vent va impedir obrir les cotes altes, al registrar-se ratxes de més de 90 km/h, i Baqueira Beret va obrir fins a la cota 1.800 i la zona de Beret.

La resta de complexos van tancar algunes de les instal·lacions, sobretot les cotes altes. Tots els complexos van assenyalar que la nevada ha beneficiat les estacions i poden garantir neu fins a final de temporada. La majoria ja tenen a punt els mètodes antiallaus i les màquines per condicionar el terreny. “Aquesta nevada ha deixat les pistes en òptimes condicions una vegada remeti el vent”, va dir el president del Sobirà, Carles Isús.

Més de 90 avisos a les comarques del pla pel vent

El temporal va afectar també les comarques del pla, on els bombers van rebre més de 90 avisos (72 a Lleida ciutat) per incidències derivades de vents que van assolir els 90 quilòmetres per hora al Segrià. Així, a Mollerussa els Bombers van haver d’acudir al carrer Acadèmia al desprendre’s maons d’una façana. A Massalcoreig, van intervenir per estabilitzar una altra façana del carrer La Sèquia al caure maons sobre un vehicle aparcat a la via. A Lleida ciutat, les principals afectacions van ser en façanes dels blocs Joan Carles a la Mariola i al carrer Castelló Aleu (vegeu la pàgina 10). A Linyola van caure pedres d’una casa al carrer Amadeu Vives.

Malgrat tot, les principals ratxes de vent es van produir a les cotes altes del Pirineu de Lleida, on van arrossegar la neu i van formar remolins que dificultaven la circulació. A Boí, les ratxes van arribar als 167,8 quilòmetres per hora, molt a prop del rècord de Lleida i Catalunya, que va ser el febrer del 2010 a Bòssost, amb un registre de 176 km/h.

Fins als 130 km/h van arribar al Sobirà en la cota 2.450 metres a Salòria, fins a 114 a Espot a la cota 2.500, al Montsec d’Ares als 96,1 km/h, igual que al Port del Comte amb ratxes de 98 km/h.

Els complexos d’esquí acumulen gairebé un metre de neu nova Entre 40 centímetres i prop d’un metre és el volum de neu nova que ha caigut des de la nit de diumenge a dilluns a les estacions d’esquí de Lleida. La previsió és que el temporal finalitzi durant el matí d’avui, amb la qual cosa els gruixos acumulats poden sobrepassar totes les expectatives. Tavascan va estar tancada ahir per la nevada i per adequar l’estació, igual que Boí Taüll, on es van acumular fins a 80 centímetres de neu.

tracking