SEGRE

SUCCESSOS

Roben 1.500 aspersors en una nit d'una finca de vint-i-cinc hectàrees a Castelló de Farfanya

El titular de la finca denuncia els fets davant dels Mossos d’Esquadra i valora els danys en més de 20.000 euros || Sospiten que es tracta d’un grup de més de cinc persones i “molt organitzat”

L’agricultor de Castelló a la finca de cereal en la qual s’han sostret els 1.500 aspersors.

L’agricultor de Castelló a la finca de cereal en la qual s’han sostret els 1.500 aspersors.

Creat:

Actualitzat:

Un veí de Castelló de Farfanya, J. R., va denunciar aquest dimecres el robatori de 1.500 aspersors en una de les seues finques de 25 hectàrees de la zona de regadiu del canal Algerri-Balaguer. Els fets es van produir la matinada de dimarts a dimecres i els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per aclarir el saqueig. L’agricultor va explicar que dimarts a la tarda va passar per la finca i aquest sistema de regadiu estava plantat a la seua respectiva canya.

Així mateix, va explicar que per l’envergadura del robatori “sospito que es tracta d’un grup organitzat d’almenys cinc persones o més, capaços d’estar perfectament sincronitzats per desmuntar les canyes de tota la finca d’aquesta superfície en una sola la nit”. Concretament, els lladres es van emportar 1.500 aspersors de llautó amb un aliatge de coure i zinc, i van haver d’anar un per un desmuntant aquests aparells de reg.

L’agricultor va explicar que cadascun d’aquests sistemes costa 10,5 euros, de manera que el valor del material robat ascendeix a 15.750 euros a què s’hauran de sumar les despeses de reparació i la mà d’obra. “Calculo que els danys rondaran els 20.000 euros”, va dir. A més, va explicar que suposadament “ningú va veure res sospitós que fes pensar que estaven robant a la finca que hi ha al costat del canal i d’un camí que dóna a Castelló de Farfanya”.

Precisament, aquesta mena de robatori ha estat recurrent en zones de nous regadius. Concretament, a l’Algerri-Balaguer no és la primera vegada que saquegen els sistemes de regadiu. A Algerri també van robar gairebé un miler d’aspersors fa un parell d’anys i a la zona de Menàrguens, mil més. L’agricultor va apuntar que no serà fins que iniciï la campanya de reg quan pugui valorar tots els danys perquè per retirar els aspersors s’han de doblegar les canyes i amb grans tornavisos i claus especials treure aquests sistemes, encara que l’actuació pot danyar la connexió amb la xarxa de distribució de l’aigua de la finca, “per la qual cosa els danys poden ascendir encara més”, va dir. No obstant, va explicar que possiblement no va ser casualitat que escollissin aquesta finca, “segurament feia dies que vigilaven perquè no tenim coneixement que s’hagi robat en cap altre lloc proper”, va dir. Malgrat tot, van apuntar que la setmana passada altres agricultors van trobar uns desconeguts enmig d’una altra finca més propera a la població i quan els van donar l’alto se’n van anar corrent.

Vigilància a les finques i més control de vendes a les ferralleries Els Mossos d’Esquadra van obrir una investigació per aclarir el robatori d’aquesta finca de 25 hectàrees de Castelló de Farfanya. Així mateix, van apuntar que no els consta que hi hagi un repunt de robatoris agrícoles, al contrari, en els últims mesos han baixat i s’han estabilitzat, van dir. Així mateix, van explicar que es faran controls més exhaustius a les ferralleries de Lleida per veure si s’intenten vendre aquests aspersors, tot i que van indicar que els lladres també intenten vendre aquest coure en ferralleries d’Aragó. Fonts de la policia catalana van confirmar que probablement es tracta d’un grup organitzat i que es reforçarà la vigilància a tota la zona de regadiu, encara que és molt difícil incloure totes les finques. Les comarques de Lleida han registrat un descens més gran dels delictes l’últim any, segons el balanç d’Interior del 2016, amb un descens del 7% respecte al 2015 a Ponent.

tracking