SEGRE

SERVEIS INCIDÈNCIES

Empresa avala el pla inversor d’Endesa però l’expedienta pels microtalls a Lleida

L’elèctrica incrementa la partida prevista per a Ponent de 14 a 21,7 milions l’any que ve i fins als 52,5 entre el 2018 i el 2020 || L’auditoria de la xarxa apunta a l’empresa com a responsable dels talls

Operaris instal·lant mesuradors al maig a Torrefarrera per auditar la xarxa elèctrica.

Operaris instal·lant mesuradors al maig a Torrefarrera per auditar la xarxa elèctrica.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Empresa i Coneixement ha aprovat el pla d’inversions d’Endesa per als propers tres anys (un aval necessari perquè el projecte rebi el vistiplau del ministeri d’Indústria), després que l’elèctrica elevés la previsió d’inversió a Lleida dels 14 milions d’euros inicials a 21,7 milions el 2018, la qual cosa suposa un increment del 50%. Endesa va plantejar el pla d’inversions abans de l’apagada del mes de març passat en diverses comarques de Lleida coincidint amb un temporal de neu, però després de l’incident, que va deixar sense subministrament 42.000 usuaris de 72 municipis, Empresa va exigir una despesa més gran per posar fi als problemes de subministrament. El departament va aprovar de forma inicial però condicionada la primera proposta d’inversió, que finalment s’ha elevat i que a Lleida implicarà una despesa de 52 milions d’euros en tres anys.

A l’apagada del març durant la nevada se sumen les nombroses queixes d’alcaldes per microtalls de llum a les zones rurals. En aquest punt, la conselleria va anunciar ahir també que ha obert un expedient informatiu a la companyia pels microtalls del servei, que podria derivar d’aquí a uns mesos en un expedient sancionador.

La companyia preveu invertir a Catalunya 613,8 milions d’euros en tres anys, un 8,5% dels quals a Lleida

De fet, Endesa ja s’enfronta a una proposta de multa per part del departament de 2,8 milions d’euros en un expedient sancionador per l’apagada del març, ja que la Generalitat considera que l’empresa va tenir responsabilitat de l’abast del tall de subministrament.

En el cas de l’expedient informatiu, Empresa l’ha iniciat després que l’auditoria duta a terme a la xarxa elèctrica de Lleida a través d’uns mesuradors permetés concloure que els microtalls són responsabilitat de la companyia.

Els mesuraments es van dur a terme el mes de juny en diferents punts de la xarxa de distribució elèctrica a conseqüència de les queixes dels alcaldes, algunes de les quals van culminar en la presentació del Manifest de Montoliu subscrit per 46 municipis. L’expedient informatiu obre ara un termini de resposta per a la companyia, que podrà presentar al·legacions que hauran de ser analitzades abans de decidir el següent pas en la investigació.

El pla inversor d’Endesa suposarà per al conjunt de Catalunya 613,8 milions d’inversió per a 632 projectes, dels quals 208 milions seran per a subestacions i centres de distribució, i 166,3 milions per a la xarxa de mitjana tensió.

També centrarà esforços per tal de reforçar les infraestructures de mitjana i baixa tensió i en instal·lacions per a la protecció de l’avifauna, segons van apuntar fonts de la companyia.

Obres a la subestació de la Pobla de SegurUn dels projectes que l’empresa destaca en el pla inversor dels propers tres anys és l’ampliació de transformació en subestacions com la de la Pobla de Segur, entre set a tot Catalunya.

tracking