SEGRE

MUNICIPIS FISCALITAT

Sis pobles cobren la taxa a línies elèctriques enguany i demanen 500.000 € a les companyies

Primeres liquidacions arran de sentències favorables del Suprem després d’anys de litigis || Més d’una vintena de municipis de Lleida han aprovat l’ordenança per cobrar-la a partir del 2019

Instal·lacions elèctriques a la Torre de Capdella, que posarà aquest any a cobrament la taxa des del 2015.

Instal·lacions elèctriques a la Torre de Capdella, que posarà aquest any a cobrament la taxa des del 2015.JAUME BARRULL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Almenys mitja dotzena d’ajuntaments de Lleida posaran a cobrament aquest any taxes a les companyies elèctriques per línies i altres infraestructures que travessen sòl públic. Aquestes primeres liquidacions arriben arran que el Suprem hagi ratificat aquest gravamen després d’anys de litigis (vegeu les claus). Entre tots sis demanaran més de mig milió d’euros, en part perquè alguns consistoris exigiran cobrar també la taxa d’anys anteriors, que havia quedat en suspens per recursos judicials.

La Torre de Capdella, la Pobla de Segur, Vilaller, Llavorsí, Vall de Cardós i Aitona posaran a cobrament la taxa aquest any, amb imports que van de 12.000 a 70.000 euros, en funció de les línies en cada municipi. Els tres primers preveuen cobrar les liquidacions congelades des del 2015. Aitona, per la seua part, la va exigir per primera vegada el 2017 i ara espera cobrar-la després de resoldre al·legacions que només qüestionen la quantitat a pagar. En anys anteriors, les companyies havien rebutjat de ple abonar cap quantitat, al·legant que la taxa era il·legal.

Els municipis han abaixat el tipus impositiu arran de sentències que el qüestionaven

Aquests pobles són l’avançada dels 29 ajuntaments de Lleida que fins ara han aprovat ordenances similars i que esperen cobrar aquesta taxa a partir del 2019. No ho faran aquest any perquè, per poder aplicar-la, han d’elaborar primer un inventari amb la longitud i la tipologia de cada tram de línia elèctrica sobre sòl públic. Partint d’aquesta informació, es calcula la quantitat que han de pagar les companyies propietàries.

Ajuntaments com el Pont de Suert i Soses elaboren aquests inventaris com a pas previ a cobrar la taxa, mentre que altres com Àger actualitzen el que van elaborar anys enrere.

Per la seua part, fonts de Red Eléctrica de España (REE) van reiterar la seua oposició a aquesta taxa al no formar part del sistema elèctric.

tracking